THE MERCK MANUAL MEDICAL LIBRARY: The Merck Manual of Medical Information--Home Edition
Tips for better results

Section

Subject

Topics

Obstipatie

Obstipatie (verstopping of constipatie) is moeizame en onregelmatige stoelgang veroorzaakt door harde, droge ontlasting.

Ouders maken zich vaak zorgen over het aantal malen dat hun kinderen ontlasting hebben. Obstipatie heeft echter in het algemeen geen ernstige gevolgen en moet alleen een reden tot zorg zijn wanneer de stoelgang pijnlijk wordt en ophouden van de ontlasting tot gevolg heeft of wanneer obstipatie andere symptomen veroorzaakt.

Oorzaken en symptomen

Obstipatie komt zeer veel voor bij kinderen. De meest voorkomende oorzaak is voeding die te weinig fruit, groenten en volkorenproducten (vezels) bevat.

Kinderen met obstipatie melden vaak dat ze met tussenpozen last hebben van een onaangenaam gevoel in de buik. Na enige tijd merken de ouders mogelijk dat het ondergoed van het kind is bevuild doordat vloeibare ontlasting onwillekeurig langs de harde ontlasting in de endeldarm is gelekt. Er kunnen kleine hoeveelheden bloed te zien zijn uit scheurtjes (fissuren) veroorzaakt door de druk van de harde ontlasting. In enkele gevallen leidt obstipatie tot problemen met plassen.

Behandeling

Lichte gevallen van obstipatie kunnen worden behandeld door het kind een vezelrijkere voeding te geven bestaande uit volkorenproducten en fruit of een supplement als psyllium. Veel drinken is belangrijk. Kinderen laten zich snel afleiden en blijven meestal niet lang genoeg op de wc zitten om de harde ontlasting kwijt te raken. Onder begeleiding moeten ze leren regelmatig (minstens twee keer per dag) en lang genoeg op de wc te zitten zodat dit een gewoonte wordt waarbij ze zichzelf de gelegenheid geven de ontlasting volledig kwijt te raken. Om dit proces te vergemakkelijken, kunnen ouders eventueel een klysma (darmspoeling) geven en weekmakers om de ontlasting zacht te maken, zoals zonnebloemolie of lactulose.

Kinderen die eraan gewend zijn geraakt hun ontlasting op te houden, moeten misschien een aantal maanden weekmakers gebruiken om weer te wennen aan een normale stoelgang met zachte ontlasting.

Last full review/revision February 2003

Back to Top

Previous: Meckel-divertikel

Next: Terugkerende buikpijn

Figures
Tables
Disclaimer