THE MERCK MANUAL MEDICAL LIBRARY: The Merck Manual of Medical Information--Home Edition
Tips for better results

Section

Subject

Topics

Peptische zweer

Een peptische zweer (ulcus pepticum) is erosie van het slijmvlies van de maag of twaalfvingerige darm als gevolg van een teveel aan maagzuur of afbraak van het slijmvlies van de maag, of beide.

Peptische zweren komen veel minder vaak voor bij kinderen dan bij volwassenen. Net zoals bij volwassenen kan gebruik van niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen (NSAID's) en infectie met de bacterie Helicobacter pylori bij kinderen tot de vorming van peptische zweren leiden. (see Peptische zweer)

Kinderen van wie de ouders peptische zweren hebben, hebben groter risico zweren te krijgen, evenals kinderen van wie de ouders roken. Jongeren die alcohol gebruiken of roken, hebben ook groter risico dat bij hen zweren ontstaan. Kinderen van elke leeftijd kunnen zweren krijgen wanneer ze er bijzonder slecht aan toe zijn, zoals na ernstige verbranding, verwondingen en ziekten.

Zuigelingen met zweren zijn mogelijk rusteloos en prikkelbaar rond de tijd van de voedingen. Bij oudere kinderen veroorzaken zweren meestal buikpijn. Peptische zweren kunnen op elke leeftijd doorbreken, gaan bloeden of tot afsluiting leiden. De diagnose en behandeling van peptische zweren en de complicaties daarbij zijn voor kinderen en volwassenen hetzelfde.

Last full review/revision February 2003

Back to Top

Previous: Gastro-oesofageale reflux

Next: Invaginatie

Figures
Tables
Disclaimer