THE MERCK MANUAL MEDICAL LIBRARY: The Merck Manual of Medical Information--Home Edition
Tips for better results

Section

Subject

Topics

Voorwerpen in de oren en neus

Watten, stukjes potlood, papier, steentjes en bonen zijn slechts enkele voorbeelden van de vele voorwerpen die kinderen in hun oren en neus stoppen. Soms kruipt een insect een oor in en veroorzaakt veel pijn.

Voorwerpen in het oor kunnen worden verwijderd door het oor te spoelen met steriel water of met een oplossing van fysiologisch zout, door het voorwerp eruit te zuigen of met een tangetje of ander instrument te verwijderen. Een arts kan een insect mogelijk verwijderen door een plaatselijk verdovingsmiddel of paraffineolie in het oor te brengen waardoor het insect wordt gedood, de pijn ophoudt en het insect gemakkelijker kan worden verwijderd. Jongere, angstiger kinderen moeten mogelijk voor deze ingrepen worden gesedeerd of volledig onder narcose worden gebracht.

Scherpe voorwerpen als potloden kunnen het trommelvlies van het kind perforeren. Perforaties moeten door een oorarts worden onderzocht, maar genezen meestal na verloop van tijd vanzelf zonder dat het gehoor wordt aangetast.

Voorwerpen die in de neus vastzitten, geven meer reden tot zorg omdat deze de luchtweg van het kind kunnen afsluiten, infectie kunnen veroorzaken en soms moeilijk kunnen worden verwijderd. Kinderen durven vaak niet te bekennen dat ze een voorwerp in hun neus hebben gestopt. Ouders merken het probleem vaak pas op wanneer het kind voortdurend last heeft van een bloedneus, loopneus, stinkende afscheiding of moeite heeft met ademen door één neusgat.

De arts dient een plaatselijk verdovingsmiddel toe en probeert het voorwerp uit de neus te zuigen of met een tangetje te verwijderen. Als dit niet lukt, moet het kind mogelijk worden gesedeerd of volledig onder narcose worden gebracht om het voorwerp te verwijderen.

Last full review/revision February 2003

Back to Top

Previous: Gehoorstoornissen

Next: Knobbels (massa) in de hals

Figures
Tables
Disclaimer