THE MERCK MANUAL MEDICAL LIBRARY: The Merck Manual of Medical Information--Home Edition
Tips for better results
In This Topic
Kyfose
Back to Top

Section

Subject

Topics

Kyfose

Bij kyfose (ziekte van Scheuermann) veroorzaken veranderingen in het kraakbeen van de wervels (osteochondritis) een bochel.

Enige mate van kyfose komt vaak voor en begint in de adolescentie, meer bij jongens dan bij meisjes. De oorzaak is onbekend. De wervels buigen over elkaar naar voren, gewoonlijk in het bovenste gedeelte van de rug. Hierdoor ontstaat een bochel. Bij kinderen met kyfose ontstaat vaak ook scoliose (kyfoscoliose).

Kyfose veroorzaakt doorgaans geen symptomen. Soms ontstaat aanhoudende, lichte rugpijn. Kyfose valt mogelijk alleen op omdat het lichaam er anders uit gaat zien. De schouders lijken voorover te hangen. Het bovenste gedeelte van de rug lijkt meer gekromd te zijn dan normaal of er is een bochel zichtbaar. Lichte kyfose die geen symptomen veroorzaakt, wordt soms pas tijdens een routineonderzoek ontdekt. De diagnose wordt bevestigd door röntgenfoto's van de wervelkolom te maken waarop de kromming en de misvorming van de wervels zichtbaar zijn.

De aandoening wordt meestal behandeld door het kind een korset te laten dragen en op een hard bed te laten slapen. Bij lichte kyfose wordt de rug soms iets rechter door de behandeling, al worden de symptomen mogelijk niet minder. Het is niet duidelijk of behandeling van lichte kyfose verergering van de kromming voorkomt. In ernstigere gevallen van kyfose kan behandeling de symptomen verminderen en verergering van de kromming worden voorkomen. In zeldzame gevallen verergert kyfose ondanks behandeling zodanig dat het nodig is de wervelkolom operatief recht te zetten.

illustrative-material.figure-short 2

Kyfose: een bochel

Kyfose: een bochel

Last full review/revision February 2003

Back to Top

Previous: Scoliose

Next: Afglijding van dijbeenkop bij groeischijf

Figures
Tables
Disclaimer