THE MERCK MANUAL MEDICAL LIBRARY: The Merck Manual of Medical Information--Home Edition
Tips for better results

Section

Subject

Topics

Ziekte van Osgood-Schlatter

Bij de ziekte van Osgood-Schlatter zijn het bot en het kraakbeen van het bovenste gedeelte van het scheenbeen (tibia) ontstoken.

De ziekte ontstaat op de leeftijd van 10 tot 15 jaar en meestal bij jongens. De ziekte van Osgood-Schlatter wordt waarschijnlijk veroorzaakt doordat de pees van de knieschijf herhaaldelijk te hard aan de aanhechting aan de kop van het scheenbeen trekt. Deze aanhechting wordt ‘tuberculum tibiae' genoemd.

Het voornaamste symptoom is pijn aan de tuberculum tibiae. De pijn verergert bij activiteit en wordt verlicht met rust. Uiteindelijk raakt de aangedane plaats gezwollen en wordt deze gevoelig. Op röntgenfoto's van de knie kan een vergroting of versplintering van de tuberculum tibiae te zien zijn.

De pijn kan worden verminderd door sport en overmatige inspanning te vermijden. Er moeten vooral geen diepe kniebuigingen worden gemaakt. Tegen de pijn kunnen NSAID's (niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen) worden gebruikt. De genezing neemt mogelijk enkele weken tot maanden in beslag. In een enkel geval moet het gehele been, van de enkel tot de bovenkant van de dij, een aantal weken met een gipsverband worden geïmmobiliseerd.

Last full review/revision February 2003

Back to Top

Previous: Ziekte van Legg-Calvé-Perthes

Next: Chondromalacia patellae

Figures
Tables
Disclaimer