THE MERCK MANUAL MEDICAL LIBRARY: The Merck Manual of Medical Information--Home Edition
Tips for better results

Section

Subject

Topics

Cutis laxa

Cutis laxa is een zeldzame bindweefselaandoening waarbij de huid gemakkelijk oprekt en in losse plooien langs het lichaam hangt.

Bij cutis laxa verliezen de elastische vezels in het bindweefsel hun veerkracht. Soms is alleen de huid aangetast, maar bindweefsels in het gehele lichaam kunnen worden aangetast. Cutis laxa is meestal erfelijk. Bij bepaalde vormen van cutis laxa veroorzaken de afwijkende genen problemen die niet samenhangen met bindweefsel, bijvoorbeeld geestelijke ontwikkelingsachterstand.

Cutis laxa kan in een lichte vorm voorkomen en alleen het uiterlijk van de betrokkene aantasten, maar kan ook ernstig zijn en de inwendige organen aantasten. De huid is mogelijk al bij de geboorte zeer slap of kan later slap worden. De slappe huid is het opvallendst in het gezicht, waardoor dit er vroegtijdig verouderd uitziet. Longen, hart, darmen en slagaders kunnen soms door diverse ernstige stoornissen zijn aangedaan.

Hoewel symptomen vaak al kort na de geboorte opvallen, kunnen ze bij kinderen en adolescenten plotseling beginnen, soms met koorts en uitslag. Bij sommige mensen ontwikkelen de symptomen zich geleidelijk op volwassen leeftijd.

De diagnose ‘cutis laxa' kan meestal na onderzoek van de huid. worden gesteld Soms moet een huidbiopsie worden uitgevoerd.

Behandeling en prognose

Met plastische chirurgie kan het aanzien van de huid dikwijls worden verbeterd, al is deze verbetering mogelijk slechts tijdelijk. Ernstige stoornissen van hart, longen, slagaders of darmen kunnen dodelijk zijn.

Last full review/revision February 2003

Back to Top

Previous: Pseudoxanthoma elasticum

Next: Mucopolysacharidose

Figures
Tables
Disclaimer