THE MERCK MANUAL MEDICAL LIBRARY: The Merck Manual of Medical Information--Home Edition
Tips for better results
In This Topic
Introductie
Back to Top

Section

Subject

Topics

Introductie

Spieren, botten, kraakbeen, ligamenten (banden) en pezen zijn voornamelijk uit bindweefsel samengesteld. Bindweefsel komt ook voor in andere delen van het lichaam, bijvoorbeeld in de huid en inwendige organen. Bindweefsel is sterk en is dus bestand tegen gewicht en spanning. (see Pezen en slijmbeurzen)

Bepaalde erfelijke aandoeningen veroorzaken in het gehele lichaam abnormale vorming van bindweefsel. Doorgaans ontwikkelen de erfelijke bindweefselaandoeningen zich op de kinderleeftijd, maar blijven ze het gehele leven bestaan. Spierdystrofieën zijn erfelijke spieraandoeningen die tot spierzwakte leiden. (see Introductie)

De diagnose van de meeste erfelijke bindweefselaandoeningen wordt gesteld op basis van de symptomen en de bevindingen bij een lichamelijk onderzoek. Aan de hand van genetisch onderzoek, meestal in bloed, kan de arts sommige erfelijke aandoeningen vaststellen. De diagnose kan ook worden gesteld aan de hand van een huidbiopsie (afname van een weefselmonster voor onderzoek onder een microscoop). Het weefsel wordt gewoonlijk onder plaatselijke verdoving afgenomen. Röntgenfoto's kunnen botafwijkingen aan het licht brengen.

Last full review/revision February 2003

Back to Top

Previous: Introductie

Next: Syndroom van Ehlers-Danlos

Figures
Tables
Disclaimer