THE MERCK MANUAL MEDICAL LIBRARY: The Merck Manual of Medical Information--Home Edition
Tips for better results

Section

Subject

Topics

Bedplassen

Bedplassen komt nog voor bij ongeveer 30% van de kinderen van 4 jaar, 10% van de kinderen van 6 jaar, 3% van de kinderen van 12 jaar en bij 1% van de 18-jarigen. Bedplassen komt bij jongens meer voor dan bij meisjes en lijkt familiegebonden te zijn.

Bedplassen wordt meestal veroorzaakt door trage rijping van de zenuwen die de blaas controleren, zodat het kind wanneer de blaas vol is en moet worden geleegd niet op tijd wakker wordt. Bedplassen kan gepaard gaan met slaapstoornissen als slaapwandelen en angstdromen. (see Slaapproblemen)

Slechts bij 1 tot 2% van de kinderen die bedplassen is er een lichamelijke oorzaak aan te wijzen, meestal een urineweginfectie. In zeldzame gevallen zijn andere aandoeningen, zoals diabetes mellitus, de oorzaak van bedplassen. Bedplassen wordt een enkele keer veroorzaakt door psychische problemen bij het kind of een ander gezinslid. In enkele gevallen maakt bedplassen deel uit van een verzameling van symptomen die mogelijk op seksueel misbruik duiden.

Soms stopt het bedplassen enige tijd en begint daarna weer. Een dergelijke terugval volgt meestal op een psychisch belastende gebeurtenis of situatie, al kan er ook een lichamelijke oorzaak aan ten grondslag liggen, bijvoorbeeld een urineweginfectie.

Behandeling

Ouders en kind moet worden verteld dat bedplassen veel voorkomt, dat het kan worden verholpen en dat niemand zich er schuldig over hoeft te voelen. Een ouder kind dat bedplast, kan de verantwoordelijkheid voor de gevolgen van het bedplassen op zich nemen door na het avondeten minder te drinken (vooral minder cafeïnehoudende dranken), te plassen voor het slapengaan, droge en natte nachten bij te houden en zelf kleding en beddengoed te verschonen wanneer deze nat zijn geworden. Ouders kunnen het kind eventueel een bij zijn leeftijd passende beloning geven voor droge nachten.

Bij kinderen jonger dan 6 jaar kunnen ouders voorkomen dat het kind 2 tot 3 uur voor het slapengaan vocht inneemt en het kind aansporen te gaan plassen vlak voor het naar bed gaat. Bij de meeste kinderen in deze leeftijdsgroep verdwijnt het probleem na verloop van tijd door lichamelijke rijping.

Voor kinderen ouder dan 6 of 7 jaar wordt vaak een bepaalde behandeling voorgeschreven. Plaswekkers, waardoor het kind wordt gewekt wanneer enkele druppels urine worden gemeten, zijn veruit het effectiefst. Ze verhelpen het bedplassen bij ongeveer 70% van de kinderen en slechts 10 tot 15% van de kinderen gaat weer bedplassen nadat de plaswekker wordt weggehaald. De wekkers zijn betrekkelijk goedkoop en gemakkelijk in te stellen. In de eerste weken wordt het kind pas wakker als hij helemaal nat is. In de volgende weken wordt het kind wakker als hij een klein beetje heeft geplast en plast hij mogelijk minder vaak in bed. Uiteindelijk wordt het kind wakker als hij moet plassen en voordat het bed nat is. De meeste ouders vinden dat de wekker kan worden weggehaald als een kind 3 weken droog is.

Als een ouder kind nog steeds bedplast nadat is geprobeerd het probleem met een plaswekker en gepaste beloningen op te lossen, kan de arts desmopressine voorschrijven.

Desmopressine, in de vorm van tabletten of neusspray, is een steeds populairder geneesmiddel tegen bedplassen. Dit geneesmiddel vermindert de urineproductie, zodat het kind minder bedplast. Het wordt gedurende 1 tot 3 maanden toegediend, waarna het gebruik van dit geneesmiddel zo snel mogelijk wordt gestaakt. Het kan met tussenpozen worden gebruikt, bijvoorbeeld wanneer het kind op schoolkamp gaat.

Last full review/revision February 2003

Back to Top

Previous: Eetproblemen

Next: Fecesincontinentie

Figures
Tables
Disclaimer