THE MERCK MANUAL MEDICAL LIBRARY: The Merck Manual of Medical Information--Home Edition
Tips for better results

Section

Subject

Topics

Fecesincontinentie

Bij fecesincontinentie (encopresis) is sprake van ongewild verlies van ontlasting dat niet door ziekte of een lichamelijke afwijking wordt veroorzaakt.

Ongeveer 17% van de 3-jarigen en 1% van de 4-jarigen is incontinent voor feces, meestal als gevolg van verzet tegen de zindelijkheidstraining. Soms is de oorzaak echter chronische obstipatie, waardoor de darmwand wordt opgerekt en het kind geen aandrang voelt en minder controle over zijn spieren heeft.

Een arts probeert eerst de oorzaak te bepalen. Als obstipatie de oorzaak is, wordt een laxeermiddel voorgeschreven in combinatie met andere maatregelen die een regelmatige stoelgang bevorderen. Zodra de stoelgang weer regelmatig is, stopt het ontlastingverlies vaak. Als deze maatregelen geen effect hebben, kan diagnostisch onderzoek worden uitgevoerd, bijvoorbeeld röntgenopnamen van de buik en, in zeldzame gevallen, een biopsie van de wand van de endeldarm, waarbij een weefselmonster wordt weggenomen dat microscopisch wordt onderzocht. Als een lichamelijke oorzaak wordt gevonden, kan deze vaak worden behandeld. In de ernstigste gevallen moet bij kinderen met fecesincontinentie die het gevolg is van verzet tegen zindelijkheidstraining of andere gedragsproblemen, psychologische hulp worden ingeroepen.

Last full review/revision February 2003

Back to Top

Previous: Bedplassen

Next: Slaapproblemen

Figures
Tables
Disclaimer