THE MERCK MANUAL MEDICAL LIBRARY: The Merck Manual of Medical Information--Home Edition
Tips for better results

Section

Subject

Topics

Ontwikkeling van de seksualiteit

Tijdens de vroege adolescentie neemt de belangstelling voor de seksuele anatomie en voor veranderingen in de puberteit steeds meer toe. Deze veranderingen (of het ontbreken ervan) zijn vaak een bron van angsten. Jongeren die emotioneel en seksueel volwassen worden, kunnen seksuele activiteiten gaan ontplooien. Masturbatie komt bij jongens algemeen voor en bij meisjes mogelijk iets minder. Seksuele activiteiten met anderen beginnen meestal als uitgebreide liefkozingen, maar kunnen overgaan in orale seks en geslachtsgemeenschap en soms in anale seks. Tegen het einde van de adolescentie heeft de seksualiteit zich ontwikkeld van verkennend van aard tot een manier om intimiteit en gedeelde gevoelens uit te drukken. Juiste voorlichting over veilig vrijen is uiterst belangrijk.

Sommige jongeren experimenteren met homoseksualiteit, maar blijven uiteindelijk niet in relaties met personen van hetzelfde geslacht geïnteresseerd. Andere jongeren hebben nooit belangstelling voor relaties met iemand van het andere geslacht. Het is niet precies bekend hoe homoseksualiteit ontstaat, maar algemeen wordt aangenomen dat het niet iets is wat jongeren ‘leren' van leeftijdgenoten of via de media.

Homoseksuele jongeren krijgen het, naarmate hun seksualiteit zich ontwikkelt, emotioneel zwaar te verduren. Veel tieners wordt het gevoel gegeven dat ze ongewenst zijn als ze hun homoseksuele gevoelens uiten. Een dergelijke druk (vooral in een periode waarin geaccepteerd worden door de omgeving uiterst belangrijk is) kan ernstige spanningen veroorzaken. Problemen kunnen worden verergerd door vervelende opmerkingen of zelfs bedreiging met lichamelijk geweld op school. De vrees door de ouders in de steek te worden gelaten (soms een realistische vrees) kan tot onoprechte of op zijn minst gebrekkige communicatie tussen jongeren en hun ouders leiden. Bedreiging met lichamelijk geweld moet serieus worden genomen en aan de schoolleiding worden gemeld.

De emotionele ontwikkeling van homoseksuele jongeren is het meest gebaat bij steun van vrienden of vriendinnen en gezinsleden. Zij moeten dezelfde belangstelling en betrokkenheid tonen als voor heteroseksuele jongeren.

illustrative-material.figure-short 1

Mijlpalen in de geslachtsrijping

Mijlpalen in de geslachtsrijping

Tijdens de puberteit ontwikkelen de geslachtskenmerken zich meestal in een vaste volgorde. Het tempo waarin deze veranderingen optreden, is per persoon verschillend maar vindt wel binnen een bepaalde leeftijdsperiode plaats, zoals aangegeven door de vakken in onderstaand diagram. De gemiddelde leeftijd waarop een verandering zich voordoet, is aangegeven met een stip.

Last full review/revision February 2003

Back to Top

Previous: Sociale ontwikkeling

Next: Preventieve gezondheidszorg

Figures
Tables
Disclaimer