THE MERCK MANUAL MEDICAL LIBRARY: The Merck Manual of Medical Information--Home Edition
Tips for better results

Section

Subject

Topics

Bevordering van optimale gezondheid en ontwikkeling

Er zijn verschillende manieren waarop ouders ervoor kunnen zorgen dat hun kinderen zo gezond mogelijk blijven. Zo kan zwaarlijvigheid (obesitas) worden voorkomen door gezonde eetgewoonten en regelmatige lichaamsbeweging. Het kind moet gevarieerd eten, waaronder groente en fruit in combinatie met voedsel dat eiwitten bevat. Regelmatige maaltijden en gezonde tussendoortjes moedigen zelfs een kieskeurige peuter aan tot gezond eten. Al lust het kind een tijdlang bepaalde soorten gezond voedsel niet, zoals broccoli of bonen, toch is het belangrijk het kind gezond voedsel te blijven voorzetten. Daarnaast moeten ouders de inname van vruchtensap door hun kind beperken. Sommige kinderen hebben weinig eetlust meer tijdens de maaltijd als ze te veel vruchtensap hebben gedronken. Een kind dat uit een flesje drinkt, moet dit worden afgewend wanneer het ongeveer 1 jaar oud is om te voorkomen dat het te veel drinkt of dat tandbederf ontstaat.

Bevordering van de optimale ontwikkeling van een kind heeft de meeste kans van slagen met een flexibele aanpak, waarbij rekening wordt gehouden met de leeftijd, het temperament, de ontwikkelingsfase en de leerstijl van het kind. Een aanpak waarbij ouders, leerkrachten en het kind samenwerken, heeft gewoonlijk het meeste effect. Gedurende deze jaren hebben kinderen een omgeving nodig die een levenslange nieuwsgierige en leergierige instelling bevordert. Het kind moet worden voorzien van boeken en muziek. De gewoonte om dagelijks samen te lezen, waarbij ouders zowel vragen stellen als beantwoorden, helpt kinderen hun aandacht ergens bij te houden en te begrijpen wat ze lezen en het bevordert hun interesse in leeractiviteiten. Interactiever spel wordt bevorderd door het kind minder tv te laten kijken en minder computerspelletjes te laten spelen.

Peuterspeelzaal en kleuterschool zijn voor veel jonge kinderen nuttig. Kinderen kunnen daar belangrijke sociale vaardigheden aanleren. Daarnaast leren ze er mogelijk al letters, cijfers en kleuren herkennen, waardoor de overgang naar de basisschool gemakkelijker verloopt. Belangrijk is dat binnen een gestructureerd kader als dat van een peuterspeelzaal mogelijke ontwikkelingsproblemen vroeg kunnen worden gesignaleerd en aangepakt.

Ouders die behoefte hebben aan kinderopvang voor hun kind, vragen zich misschien af welke omgeving het beste is en of verzorging door anderen eigenlijk niet schadelijk voor hun kind kan zijn. Beschikbare informatie wijst erop dat jonge kinderen zowel in hun eigen huis als elders goed kunnen functioneren, mits ze met aandacht en liefde worden verzorgd. De keuze voor de juiste kinderopvang voor hun kind kunnen ouders maken door goed te letten op de reactie van het kind op een bepaalde kinderopvangsituatie. Sommige kinderen functioneren goed in een omgeving met veel kinderen, terwijl andere beter af zijn in hun eigen huis of in een kleine groep.

Wanneer het kind huiswerk begint te krijgen, kunnen ouders het daarbij steunen door belangstelling te tonen voor zijn werk, door zich beschikbaar te stellen om te helpen met opgaven, maar deze niet zelf te maken, door thuis te zorgen voor een rustige werkplek en door contact op te nemen met de leerkracht als ze zich zorgen over iets maken. Wanneer hun kind in een hogere klas komt, moeten ouders rekening houden met de behoeften van het kind bij de keuze van buitenschoolse activiteiten. Veel kinderen zijn gelukkig wanneer ze een teamsport kunnen beoefenen of een muziekinstrument kunnen leren bespelen. Deze activiteiten bieden mogelijk ook gelegenheid voor verbetering van hun sociale vaardigheden. Anderzijds raken kinderen soms gestresst als hun ‘agenda' wordt overladen en ze geacht worden aan te veel activiteiten deel te nemen. Kinderen moeten worden aangemoedigd en gesteund bij hun buitenschoolse activiteiten, zonder de druk van onrealistische verwachtingen.

Last full review/revision February 2003

Back to Top

Previous: Sociale en emotionele ontwikkeling

Next: Preventieve gezondheidszorg

Figures
Tables
Disclaimer