THE MERCK MANUAL MEDICAL LIBRARY: The Merck Manual of Medical Information--Home Edition
Tips for better results
In This Topic
Obesitas
Back to Top

Section

Subject

Topics

Obesitas

Obesitas (sterk overgewicht of zwaarlijvigheid) is het gevolg van ophoping van overmatig lichaamsvet.

Obesitas onder adolescenten komt tegenwoordig tweemaal vaker voor dan 30 jaar geleden. Hoewel complicaties als gevolg van obesitas meestal op volwassen leeftijd optreden (see Introductie), hebben zwaarlijvige adolescenten een groter risico van hoge bloeddruk en type-2-diabetes dan andere adolescenten. Minder dan eenderde van de volwassenen met sterk overgewicht was als adolescent zwaarlijvig, maar wie als adolescent te zwaar is, blijft dat meestal ook als volwassene.

De factoren die van invloed zijn op obesitas bij adolescenten, zijn dezelfde als die bij volwassenen. Bezorgde ouders maken zich vaak zorgen dat obesitas wordt veroorzaakt door een of andere endocriene aandoening, zoals hypothyreoïdie (een traag werkende schildklier), maar dergelijke aandoeningen zijn zelden de oorzaak. Adolescenten van wie het gewicht door een endocriene aandoening is toegenomen, zijn gewoonlijk klein van postuur en hebben andere tekenen van de onderliggende aandoening. De meeste zwaarlijvige adolescenten eten gewoonweg te veel en doen te weinig aan lichaamsbeweging. Gezien de maatschappelijke veroordeling van obesitas, hebben veel zwaarlijvige adolescenten een slecht zelfbeeld. Ze worden steeds minder actief en raken sociaal geïsoleerd.

Ingrijpen bij adolescenten met sterk overgewicht moet gericht zijn op het aanleren van gezonde eetgewoonten en aanzetten tot regelmatige lichaamsbeweging en minder tot een bepaald gewicht afvallen. De calorie-inname wordt verminderd door een evenwichtige voeding gebaseerd op normale voedingsmiddelen, door andere eetgewoonten aan te leren en meer lichaamsbeweging. Zwaarlijvige adolescenten kunnen vaak veel gewicht kwijtraken, maar dit gewichtsverlies is meestal niet blijvend als er niet voortdurend moeite voor wordt gedaan. Psychologische begeleiding kan zinvol zijn om adolescenten te leren hun problemen (bijvoorbeeld een slecht gevoel van eigenwaarde) aan te kunnen.

Over het algemeen worden tijdens de adolescentie vanwege problemen wat betreft veiligheid en mogelijk misbruik geen geneesmiddelen toegediend om af te vallen. Een uitzondering wordt gemaakt voor zwaarlijvige adolescenten bij wie in de familie vaak diabetes type 2 voorkomt. Deze adolescenten hebben een hoog risico van diabetes mellitus. Het geneesmiddel metformine, dat wordt gebruikt om diabetes mellitus te behandelen, kan mogelijk het gewichtsverlies bevorderen en ook het risico verminderen dat diabetes ontstaat.

Last full review/revision February 2003

Back to Top

Previous: Klein postuur

Next: Schoolproblemen

Figures
Tables
Disclaimer