THE MERCK MANUAL MEDICAL LIBRARY: The Merck Manual of Medical Information--Home Edition
Tips for better results

Section

Subject

Topics

Klein voor de zwangerschapsduur (dysmatuur)

Een premature, voldragen of serotiene pasgeborene die lichter is dan 90% van de baby's die tot hun geboorte dezelfde tijd in de baarmoeder hebben doorgebracht (onder het 10e percentiel), wordt ‘klein voor de zwangerschapsduur' of ‘dysmatuur' genoemd.

Dit kan verschillende oorzaken hebben. In veel gevallen is de pasgeborene misschien eenvoudigweg te klein door erfelijke factoren, bijvoorbeeld omdat zijn ouders klein zijn (een specifieke genetische afwijking die gepaard gaat met een klein postuur komt ook voor, maar niet erg vaak). In andere gevallen is het mogelijk dat de placenta slecht functioneerde zodat de foetus onvoldoende voedingsstoffen heeft gekregen en de groei werd belemmerd. Dit kan voorkomen als de moeder hoge bloeddruk heeft, pre-eclampsie, een nierziekte of langbestaande diabetes mellitus. De oorzaak kan ook een virusinfectie zijn die het kind voor de geboorte heeft opgelopen, bijvoorbeeld door het cytomegalovirus. De groei van de foetus kan ook zijn belemmerd doordat de moeder tijdens de zwangerschap rookte of alcohol of drugs gebruikte. (see Introductie)

Tenzij er sprake is van een genetisch syndroom of een virusinfectie hebben de meeste pasgeborenen die klein zijn voor de zwangerschapsduur geen symptomen. Als de groei van de foetus werd belemmerd door een slecht functionerende placenta en onvoldoende voedingsstoffen, kan het kind na de bevalling snel groeien mits het de goede voedingsstoffen krijgt. Sommige dysmature kinderen blijven als kind en als volwassene klein.

Last full review/revision February 2003

Back to Top

Previous: Serotiniteit

Next: Groot voor de zwangerschapsduur

Figures
Tables
Disclaimer