THE MERCK MANUAL MEDICAL LIBRARY: The Merck Manual of Medical Information--Home Edition
Tips for better results
In This Topic
Darmproblemen
Back to Top

Section

Subject

Topics

Darmproblemen

Het aantal keren dat een gezond kind ontlasting heeft en de consistentie van de ontlasting zijn afhankelijk van de leeftijd en de voeding van het kind. Zo hebben zuigelingen die borstvoeding krijgen gewoonlijk een mosterdkleurige, zachte en korrelige ontlasting. Het is echter nooit normaal als de ontlasting langer dan 12 uur steeds waterig is.

Diarree is frequente productie van waterige ontlasting. Acute diarree begint plotseling en verbetert binnen een of enkele dagen. Acute diarree wordt het meest door een virale gastro-enteritis veroorzaakt, wat des te waarschijnlijker is wanneer de diarree gepaard gaat met braken. Gewoonlijk treedt braken aan het begin van de ziekte op en neemt vervolgens geleidelijk af, terwijl de diarree blijft. Acute diarree kan ook worden veroorzaakt door een bacteriële of parasitaire infectie, een infectie elders in het lichaam, zoals een oor- of luchtweginfectie of als bijwerking van antibiotica. Acute diarree is vooral een probleem omdat het uitdroging kan veroorzaken. Daarom bestaat de behandeling hoofdzakelijk uit toediening van vocht en elektrolyten. Bacteriële infecties worden met antibiotica behandeld. De toediening van antibiotica die diarree veroorzaken, wordt mogelijk gestaakt maar alleen na overleg met een arts.

Chronische diarree kan weken of maanden aanhouden. De meest voorkomende oorzaken van chronische diarree bij zuigelingen en jonge kinderen zijn cystische fibrose, coeliakie, giardiasis, verstoorde suikeropname en voedselallergie. In onderontwikkelde landen is ondervoeding de meest voorkomende oorzaak van chronische diarree.

Obstipatie is onregelmatige productie van harde, droge ontlasting. (see Obstipatie)

Obstipatie kan moeilijk te herkennen zijn omdat sommige zuigelingen en jonge kinderen slechts eenmaal per 3 of 4 dagen ontlasting hebben. In het algemeen is er sprake van obstipatie wanneer kinderen gedurende 5 of meer dagen geen ontlasting hebben gehad, wanneer de ontlasting hard is of pijn veroorzaakt of wanneer er bloedsporen zijn te zien in de luier of ontlasting.

Obstipatie bij zuigelingen wordt gewoonlijk veroorzaakt door uitdroging, onvoldoende vezels in de voeding of een verandering van voedingspatroon. In zeldzame gevallen zijn aandoeningen als onvoldoende zenuwinnervatie van de dikke darm (ziekte van Hirschsprung), een lage schildklierhormoonspiegel of een afwijkende calcium- of kaliumconcentratie de oorzaak van obstipatie. Gebruik van bepaalde geneesmiddelen (bijvoorbeeld antihistaminica, anticholinergica en opioïden) is een andere ongebruikelijke oorzaak.

Behandeling van obstipatie hangt af van de leeftijd van het kind. Aan de ochtend- en avondvoeding van zuigelingen jonger dan 2 maanden die voldoende flesvoeding of moedermelk drinken, kan een theelepel laxerende glucosestroop worden toegevoegd. Sinaasappelsap of extra water is goed voor zuigelingen die tussen 2 en 4 maanden oud zijn. Zuigelingen die tussen 4 maanden en 1 jaar oud zijn, zijn gebaat bij vezelrijke graanpap of gezeefde abrikozen of pruimen. Kinderen ouder dan 1 jaar moeten vezelrijk voedsel eten, zoals fruit, ontbijtgranen, volkorencrackers, peulvruchten en spinazie. Ouders moeten hun kinderen geen laxeermiddel, zetpil of klysma geven zonder eerst met een arts te overleggen. Voor oudere kinderen met ernstige obstipatie zijn er verscheidene geneesmiddelen die een arts kan toedienen. Bij zeldzame aandoeningen worden onder meer de volgende behandelingen toegepast: operatie bij de ziekte van Hirschsprung, schildklierhormoontherapie bij een lage schildklierhormoonspiegel en calciumtabletten bij afwijkende calciumspiegels.

illustrative-material.sidebar 1

Behandeling van uitdroging

Lichte ziekten, waarbij het kind moet braken en diarree heeft, kunnen uitdroging veroorzaken. Uitdroging bij zuigelingen wordt behandeld door het kind vocht te laten drinken (zogenoemde ‘oral rehydration salts' ofwel ORS) dat elektrolyten (zouten) bevat. Moedermelk bevat de hoeveelheid vocht en elektrolyten die een zuigeling nodig heeft en is de beste behandeling. Als een zuigeling geen borstvoeding krijgt, moeten elektrolyten in een oraal in te nemen oplossing worden toegediend. ORS is zonder recept bij drogist en apotheek verkrijgbaar als poeder of in vloeibare vorm. De hoeveelheid oplossing die aan een kind moet worden gegeven, hangt af van de leeftijd van het kind, maar over het algemeen moet dit, verdeeld over 24 uur, ongeveer 90 tot 150 milliliter per kilogram lichaamsgewicht zijn.

Kinderen ouder dan 1 jaar kunnen kleine slokjes limonade, heldere soep, suikerarme drank voor de helft verdund met water of een ijslolly proberen. Drinkwater, sappen en frisdranken zijn ongeacht de leeftijd van het kind ongeschikt om uitdroging te behandelen omdat water te weinig zouten bevat en sappen en frisdranken veel suiker en andere ingrediënten die het spijsverteringskanaal irriteren.

Behandeling van uitdroging bij kinderen ongeacht de leeftijd heeft meer resultaat als het kind eerst om de 10 minuten een aantal kleine slokjes neemt. De hoeveelheid vocht kan geleidelijk worden opgevoerd en met langere tussenpozen worden gegeven als het kind het vocht kan binnenhouden zonder dat hij braakt of ernstige diarree krijgt. Zuigelingen die 12 tot 24 uur vocht hebben ingenomen, kunnen vervolgens weer flesvoeding krijgen. Oudere kinderen kunnen proberen bouillon of soep en ongekruid voedsel (bijvoorbeeld bananen, beschuit of rijst) te eten. Zuigelingen en jonge kinderen die geen vocht kunnen binnenhouden of die lusteloos worden en andere ernstige tekenen van uitdroging gaan vertonen, moeten mogelijk intensiever worden behandeld door intraveneus vocht of via een neus-maagsonde elektrolytenoplossingen toe te dienen.

Last full review/revision February 2003

Back to Top

Previous: Voedingsproblemen

Next: Verlatingsangst

Figures
Tables
Disclaimer