THE MERCK MANUAL MEDICAL LIBRARY: The Merck Manual of Medical Information--Home Edition
Tips for better results

Section

Subject

Topics

Oppositioneel-opstandige stoornis

Oppositioneel-opstandige stoornis is een terugkerend patroon van negatief, opstandig en ongehoorzaam gedrag.

Kinderen met oppositioneel-opstandige stoornis zijn koppig, moeilijk en ongehoorzaam, maar gebruiken geen lichamelijk geweld en schenden de rechten van anderen niet. Veel kinderen die nog niet naar school gaan en jongeren aan het begin van de adolescentie vertonen soms opstandig gedrag, maar de diagnose ‘oppositioneel-opstandige stoornis' wordt alleen gesteld als de gedragingen zes maanden of langer aanhouden en zo ernstig zijn dat ze de omgang met anderen en het functioneren op school hinderen. Meestal ontstaat deze stoornis bij kinderen rond hun achtste jaar.

Kenmerkende gedragingen van kinderen met oppositioneel-opstandige stoornis zijn: ruziën met volwassenen, snel driftig worden, regels en instructies opzettelijk negeren, anderen de schuld geven van eigen fouten, kwaad en rancuneus zijn en snel geïrriteerd raken. Deze kinderen kennen wel het verschil tussen goed en kwaad en voelen zich schuldig wanneer zij iets doen dat echt verkeerd is.

Oppositioneel-opstandige stoornis kan het beste worden behandeld met behulp van gedragstherapie, waartoe een consequente benadering van discipline en adequate bevestiging van gewenst gedrag behoren. Ouders en leerkrachten kunnen door de psycholoog of psychotherapeut van het kind in deze technieken worden getraind.

Last full review/revision February 2003

Back to Top

Previous: Gedragsstoornis

Next: Separatieangststoornis

Figures
Tables
Disclaimer