THE MERCK MANUAL MEDICAL LIBRARY: The Merck Manual of Medical Information--Home Edition
Tips for better results

Section

Subject

Topics

Ontsteking van de penis

Balanitis is een ontsteking van de eikel (het kegelvormige uiteinde van de penis). Posthitis is een ontsteking van de voorhuid. De oorzaak van posthitis is meestal een gistinfectie of bacteriële infectie onder de voorhuid. Daarnaast kan zich ook een ontsteking van zowel de eikel als de voorhuid (balanoposthitis) voordoen. De ontsteking veroorzaakt pijn, jeuk, roodheid en zwelling en kan uiteindelijk leiden tot vernauwing (strictuur) van de plasbuis. Bij mannen met balanoposthitis bestaat een verhoogde kans om na verloop van tijd balanitis xerotica obliterans, phimosis, paraphimosis en kanker te ontwikkelen.

Bij balanitis xerotica obliterans wordt de huid bij de top van de penis als gevolg van een chronische ontsteking hard en wit. De opening van de plasbuis is vaak omgeven door deze verharde witte huid, die uiteindelijk de uitstroom van urine en sperma blokkeert. Met antibacteriële middelen of ontstekingsremmende crèmes kan de ontsteking soms worden verlicht, maar vaak moet de plasbuis chirurgisch worden geopend.

Bij phimosis is de voorhuid vernauwd en kan deze niet over de eikel worden teruggeschoven. Deze aandoening is normaal bij pasgeborenen of jonge kinderen en verdwijnt in de puberteit meestal vanzelf zonder dat behandeling nodig is. Bij oudere mannen kan phimosis het gevolg zijn van aanhoudende irritatie of terugkerende balanoposthitis. De vernauwde voorhuid kan problemen veroorzaken bij urineren en seksuele activiteit en kan het risico van urineweginfecties verhogen. De gebruikelijke behandeling is besnijdenis.

Bij paraphimosis kan de teruggetrokken voorhuid niet vooruit over de eikel worden geschoven. De aandoening ontstaat meestal nadat een arts de voorhuid terugschuift tijdens een medische ingreep of als iemand de voorhuid terugschuift om de penis van een kind schoon te maken en vergeet om deze weer naar voren te schuiven. De eikel zwelt op, waardoor de druk rond de beklemde voorhuid toeneemt. Als gevolg van de toenemende druk kan er na verloop van tijd geen bloed meer naar de penis stromen; als de voorhuid niet naar voren wordt geschoven, kan dit leiden tot vernietiging van penisweefsel. Paraphimosis wordt behandeld door besnijdenis of de voorhuid in te snijden.

Erytroplasie van Queyrat doet zich meestal voor bij onbesneden mannen. Er ontstaat een begrensd, roodachtig, fluweelachtig gebied op de penis, meestal op of aan de basis van de eikel. De oorzaak is soms een langbestaande irritatie van de penis onder de voorhuid. Hoewel erytroplasie van Queyrat op zich geen kanker is, kan de aandoening zonder behandeling wel kwaadaardig worden. De diagnose wordt bevestigd door een klein stukje huid weg te nemen en onder een microscoop te onderzoeken (biopsie). Erytroplasie van Queyrat wordt behandeld met een crème die het geneesmiddel fluorouracil bevat.

Last full review/revision February 2003

Back to Top

Previous: Introductie

Next: Strictuur van de plasbuis

Figures
Tables
Disclaimer