THE MERCK MANUAL MEDICAL LIBRARY: The Merck Manual of Medical Information--Home Edition
Tips for better results
In This Topic
Structuur
Back to Top

Section

Subject

Topics

Structuur

De penis bestaat uit de basis (die tegen de buikwand is bevestigd), de schacht (het middelste gedeelte) en de eikel (glans penis, het kegelvormige uiteinde). De uitmonding van de plasbuis (waardoor sperma en urine worden afgevoerd) bevindt zich op de top van de eikel. De basis van de eikel wordt de krans genoemd. Bij onbesneden mannen is de voorhuid (het preputium) vanaf de krans geheel of gedeeltelijk over de eikel geschoven.

De penisschacht wordt grotendeels gevormd door drie cilindrische ruimten (sinussen) of zwellichamen, die uit erectiel weefsel bestaan. De twee grootste zwellichamen, de corpora cavernosa, liggen evenwijdig naast elkaar. Het derde zwellichaam, het corpus spongiosum, omgeeft de plasbuis. Wanneer deze zwellichamen zich met bloed vullen, wordt de penis groot en stijf (opgericht).

Het scrotum is de huidzak die de zaadballen omgeeft en beschermt. Het scrotum regelt ook de temperatuur van de zaadballen. Dit is van belang omdat zaadcellen zich alleen normaal kunnen ontwikkelen als de temperatuur van de zaadballen iets lager is dan de lichaamstemperatuur. De cremasterspieren, in de wand van het scrotum, ontspannen zich of trekken zich samen om de zaadballen respectievelijk verder van het lichaam af te hangen, zodat hun temperatuur kan dalen, of dichter naar het lichaam toe te trekken, om ze op te warmen of te beschermen.

De zaadballen zijn eivormige organen die zich in de balzak bevinden. De linker zaadbal hangt normaal gesproken iets lager dan de rechter. De zaadballen hebben twee functies: aanmaak van zaadcellen en van testosteron (het belangrijkste mannelijke geslachtshormoon). De bijbal (epididymis) is een spiraalvormige, zes meter lange buis. Dit orgaan fungeert als opslagplaats voor de zaadcellen uit de zaadbal, die hier kunnen uitrijpen. Tegen elke zaadbal ligt één bijbal.

De zaadleider is een stevig afvoerkanaal dat de zaadcellen uit de bijbal afvoert. Vanuit elke bijbal loopt een zaadleider naar de achterkant van de prostaat en mondt uit in de plasbuis. Elk van de zaadleiders wordt omgeven door andere structuren, zoals bloedvaten en zenuwen, die samen de zaadstreng vormen.

Bij de man heeft de plasbuis twee functies. Dit kanaal is het deel van de urinewegen dat de urine uit de blaas afvoert en vormt tevens het deel van het voortplantingssysteem waardoor het sperma wordt uitgestort.

De prostaat bevindt zich vlak onder de blaas en omgeeft de plasbuis. De prostaat is bij jonge mannen zo groot als een walnoot, maar wordt groter met de leeftijd. Wanneer de prostaat te groot wordt, kan deze de urinestroom door de plasbuis blokkeren. De zaadblaasjes, die hoog tegen de achterkant van de prostaat liggen, verenigen zich met de zaadleiders en vormen zo het ejaculatiekanaal. De prostaat en de zaadblaasjes produceren een vloeistof die de zaadcellen voedt. Deze vloeistof vormt het overgrote deel van het totale volume van de semenvloeistof, waarmee de zaadcellen tijdens de ejaculatie worden uitgestort. Het resterende vocht in het sperma wordt toegevoegd door de zaadleider en slijmproducerende klieren in de kop van de penis.

illustrative-material.figure-short 1

Mannelijke geslachtsorganen

Mannelijke geslachtsorganen

Last full review/revision February 2003

Back to Top

Previous: Introductie

Next: Functie

Figures
Tables
Disclaimer