THE MERCK MANUAL MEDICAL LIBRARY: The Merck Manual of Medical Information--Home Edition
Tips for better results

Section

Subject

Topics

Retrograde ejaculatie

Retrograde ejaculatie is een aandoening waarbij het zaad terug de blaas in stroomt, in plaats van naar buiten door de penis.

Bij retrograde ejaculatie blijft het deel van de blaas dat zich gewoonlijk tijdens de ejaculatie sluit (de blaashals) geopend, waardoor het ejaculaat de verkeerde kant op stroomt, de blaas in. Veelvoorkomende oorzaken van retrograde ejaculatie zijn onder meer diabetes, ruggenmergletsel, bepaalde geneesmiddelen en sommige chirurgische ingrepen (waaronder een zware buik- of bekkenoperatie, waarbij transurethrale resectie van de prostaat één van de meest voorkomende oorzaken is).

Een patiënt met retrograde ejaculatie kan nog altijd een orgasme krijgen. Retrograde ejaculatie vermindert echter de hoeveelheid vloeistof die uit de penis wordt gestort; soms komt er helemaal geen vloeistof uit. De aandoening kan tot onvruchtbaarheid leiden, maar is verder niet schadelijk.

Een arts stelt de diagnose van retrograde ejaculatie als hij een grote hoeveelheid sperma aantreft in een urinemonster. Bij de meeste mannen is geen behandeling nodig. Bij ongeveer eenderde van de mannen met retrograde ejaculatie verbetert de aandoening zich na behandeling met geneesmiddelen die de blaashals sluiten (zoals pseudo-efedrine, fenylefrine, chloorfeniramine, broomfeniramine of imipramine). De meeste van deze geneesmiddelen kunnen echter de hartslag en bloeddruk verhogen, wat gevaarlijk kan zijn bij patiënten met hoge bloeddruk of een hartaandoening.

Als onvruchtbaarheid moet worden behandeld en geneesmiddelen niet helpen, kan een arts soms sperma van de patiënt verzamelen voor inseminatie. (see Behandeling)

Last full review/revision February 2003

Back to Top

Previous: Voortijdige ejaculatie

Figures
Tables
Disclaimer