THE MERCK MANUAL MEDICAL LIBRARY: The Merck Manual of Medical Information--Home Edition
Tips for better results

Section

Subject

Topics

Verminderd libido

Verminderd libido wil zeggen afgenomen geslachtsdrift.

De geslachtsdrift (het libido) verschilt sterk per man. Elke man heeft een andere mate van bevrediging van het libido. Soms is het libido tijdelijk verminderd door bijvoorbeeld vermoeidheid of angst. Ook neemt het libido doorgaans geleidelijk af met de leeftijd. Een aanhoudend laag libido kan bij een patiënt en zijn seksuele partner veel verdriet veroorzaken.

Soms is het libido gedurende het hele leven van de man laag. Een levenslang laag libido kan het gevolg zijn van traumatische seksuele ervaringen in de kinderjaren of van een aangeleerde onderdrukking van seksuele gedachten. Meestal ontwikkelt een laag libido zich echter na jaren van normaal seksueel verlangen. Psychische factoren, zoals depressie, angsten en relatieproblemen, liggen er vaak aan ten grondslag. Sommige geneesmiddelen (zoals middelen tegen hoge bloeddruk, depressie of angsten) en een afgenomen testosteronspiegel kunnen het libido ook verlagen.

Een patiënt met een verlaagd libido denkt minder aan seks. Hij verliest zijn interesse in seksuele fantasie en masturbatie en ook in seksuele activiteit. Zelfs seksuele stimulatie, door beelden, woorden of aanraking, wekken soms geen interesse. De patiënt behoudt vaak het vermogen tot seksueel functioneren. Sommige mannen blijven seksueel actief ten behoeve van hun partner.

Met een bloedonderzoek kan de testosteronspiegel in het bloed worden bepaald. De diagnose wordt meestal echter gebaseerd op de beschrijving van de symptomen die de patiënt geeft.

Als de oorzaak psychisch van aard is, kunnen diverse vormen van psychotherapie, waaronder gedragstherapieën, zoals de sensate focus-techniek (see Seksuele disfunctieSidebar) helpen. Als de testosteronspiegel laag is, kan testosteron worden toegediend, meestal als pleister of gel op de huid of als injectie. Als een geneesmiddel de oorzaak blijkt te zijn, kan de arts vaak proberen om de patiënt met een ander middel te behandelen.

Last full review/revision February 2003

Back to Top

Previous: Erectiele disfunctie

Next: Voortijdige ejaculatie

Figures
Tables
Disclaimer