THE MERCK MANUAL MEDICAL LIBRARY: The Merck Manual of Medical Information--Home Edition
Tips for better results

Section

Resource

Topics

Medische informatie beschikbaar stellen: MSD en de MSD Manuals

In 1899 publiceerde Amerikaanse geneesmiddelenfabrikant Merck & Co. de eerste oplage van een 192 pagina's tellende boekje met als titelMSD's Manual of the Materia Medica. Het was bedoeld als hulpmiddel voor artsen en apothekers, met als boodschap dat “het geheugen je in de steek kan laten.”The MSD Manual(zoals deze later genoemd werd) was compact, handzaam, compleet en goedkoop, en werd een favoriet onder zorgverleners en anderen die een medisch naslagwerk nodig hadden. Zelfs Albert Schweitzer had een exemplaar bij zich toen hij in 1913 naar Afrika ging, en Admiraal Byrd nam in 1929 een exemplaar mee naar de Zuidpool.

In de jaren '80 van de vorige eeuw was het boek het meest verkochte medische naslagwerk geworden, vertaald in meer dan 10 talen. Hoewel de naam van het moederbedrijf in de loop der tijd iets veranderd is, is de titel van het boek gelijk gebleven, officieel: The MSD Manual of Diagnosis and Therapy maar meestalThe MSD Manualof gewoon “The MSD” genoemd. Merck & Co., Inc heeft het boek altijd zonder winstoogmerk uitgegeven tegen een lage prijs zodat zoveel mogelijk mensen een eigen exemplaar kunnen aanschaffen en gebruiken.

In 1990 bracht de redactie van The MSD Manual ook The MSD Manual of Geriatrics uit. Dit nieuwe boek werd al snel het meest verkochte leerboek van de geriatrie, met specifieke en complete informatie over de zorg voor ouderen. The MSD Manual of Geriatrics nu in zijn derde editie, is in vijf talen uitgebracht. Dat MSD dit boek heeft gemaakt en blijft bijwerken illustreert haar inzet voor de vergrijzende wereldbevolking en de wens van dit bedrijf om wereldwijd de ouderenzorg te verbeteren.

In 1997 kwam The MSD Manual of Medical Information—Home Edition uit. In dit revolutionaire boek vertaalden de redacteuren de complexe medische informatie inThe MSD Manualnaar alledaagse taal, wat leidde tot een boek voor iedereen met interesse in de geneeskunde maar zonder medische opleiding. Het boek werd zeer enthousiast ontvangen en er zijn meer dan twee miljoen exemplaren van verkocht. Met de publicatie van Second Home Edition in 2003 kreeg de inzet van MSD voor complete, toegankelijke medische informatie voor iedereen tegen een lage prijs een nieuw vervolg.

The MSD Manual of Health and Aging, uitgegeven in 2004, laat zien dat MSD zich nog altijd sterk maakt voor educatie en ouderenzorg; zij biedt informatie over het ouder worden en zorg voor ouderen aan in taal die iedereen kan begrijpen.

In de vorm van The MSD Index ondersteunt MSD ook het werk van apothekers en drogisten die informatie nodig hebben over chemische stoffen. De eerste uitgave was in 1889, zelfs nog voor The MSD Manual; het is het meest gebruikte naslagwerk in z'n soort.The MSD Veterinary Manual zag het licht in 1955. Het geeft informatie over de zorg voor en gezondheid van dieren en is een gezaghebbend naslagwerk op dat gebied.

Merck & Co., Inc. is een van de grootste farmaceutische bedrijven ter wereld. MSD zet zich in voor het allerbeste in de geneeskunde en blijft daarom met trots alle MSD Manuals zonder winstoogmerk als service aan de samenleving aanbieden. Daarnaast zijn The MSD Manual, TheMSD Manual of Medical Information—Home Edition, TheMSD Manual of Geriatrics, and The MSD Veterinary Manual gratis beschikbaar op de website van MSD: WWW.MSD.COM.

Last full review/revision February 2003

Back to Top

Next: Voorwoord

Figures
Tables
Disclaimer