THE MERCK MANUAL MEDICAL LIBRARY: The Merck Manual of Medical Information--Home Edition
Tips for better results

Section

Subject

Topics

Levensverwachting

In de afgelopen eeuw is de gemiddelde levensverwachting in de westerse landen sterk toegenomen. Een in 1900 geboren jongen zou in die tijd maar gemiddeld 46 jaar worden en een meisje slechts 48 jaar. Maar een jongen die nu geboren wordt, zal gemiddeld ruim 73 jaar worden, en een meisje bijna 80. Hoewel deze stijging van de levensverwachting voor een groot deel kan worden toegeschreven aan de aanzienlijke daling van het sterftecijfer bij kinderen, is de gemiddelde levensverwachting in iedere leeftijdsgroep boven de 40 eveneens sterk gestegen. Zo kan een man die nu 70 jaar oud is gemiddeld 83 worden. Een vrouw van 70 kan de leeftijd van 85 jaar halen.

Ook al is de gemiddelde levensverwachting toegenomen, de hoogst bereikbare leeftijd is maar weinig veranderd sinds hierover gegevens worden bijgehouden. Ook met de beste genetische aanleg en optimale medische zorg lijkt een mens niet ouder te kunnen worden dan ongeveer 125 jaar, hoewel volgens sommige deskundigen deze grens langzaam nog iets hoger kan worden. Momenteel is de kans dat iemand de leeftijd van 120 jaar bereikt één op twee miljard.

Er is een aantal factoren die de levensverwachting beïnvloeden. Zo zijn er de erfelijke factoren, die in eerste instantie bepalen of iemand een bepaalde ziekte zal krijgen. Een erfelijk verhoogd risico van hoge cholesterolwaarden zal waarschijnlijk leiden tot een korter leven, terwijl een genetische bescherming tegen hartaandoeningen en kanker kan bijdragen tot een langer leven. Een andere belangrijke factor die de levensverwachting beïnvloedt, is de levensstijl. Niet roken, geen alcohol en drugs, een gezond gewicht en gezonde voeding, en de juiste mate van lichamelijke inspanning dragen bij tot voorkoming van ziekten. Blootstelling aan gifstoffen in de omgeving kan de levensverwachting verlagen, zelfs bij mensen met een zeer solide genetische aanleg. De medische zorg draagt bij tot verhoging van de overlevingskans door voorkoming van ziekten of behandeling van opgelopen ziekten, vooral wanneer de ziekten (zoals infectieziekten of kanker) worden genezen.

Last full review/revision February 2003

Back to Top

Previous: Ziekte of veroudering

Next: Veranderingen in het lichaam

Figures
Tables
Disclaimer