THE MERCK MANUAL MEDICAL LIBRARY: The Merck Manual of Medical Information--Home Edition
Tips for better results

Section

Subject

Topics

Pernicieuze anemie

Pernicieuze anemie is bloedarmoede als gevolg van te weinig of geen vitamine B12 of foliumzuur (folaat) in het bloed.

Een tekort aan vitamine B12 en foliumzuur veroorzaakt megaloblastaire anemie. Bij megaloblastaire anemie produceert het beenmerg rode bloedcellen die groot en abnormaal zijn (megaloblasten).

Een tekort aan vitamine B12 (see Vitamine B12) of foliumzuur (see Foliumzuur) ontstaat meestal doordat de voeding te weinig van deze vitaminen bevat of doordat deze vitaminen niet uit het maag-darmkanaal kunnen worden opgenomen. Soms wordt een tekort aan deze vitaminen veroorzaakt door geneesmiddelen die bij de behandeling van kanker worden gebruikt, zoals methotrexaat, hydroxycarbamide, fluorouracil en cytarabine.

Symptomen en diagnostisch onderzoek

Symptomen van bloedarmoede door een tekort aan vitamine B12 of foliumzuur ontstaan langzaam en zijn dezelfde als bij andere vormen van bloedarmoede. Bij een tekort aan vitamine B12 kan ook de functie van zenuwen verstoord raken. (see Vitamine-B12-gebrek)

Nadat de diagnose ‘bloedarmoede' is gesteld, worden tests uitgevoerd om na te gaan of de oorzaak in een tekort aan vitamine B12 of foliumzuur is gelegen. Er wordt aan bloedarmoede door een tekort aan vitamine B12 of foliumzuur gedacht wanneer in een microscopisch onderzocht bloedmonster grote abnormale cellen (megaloblasten) zijn gezien. Ook kunnen veranderingen van witte bloedcellen en bloedplaatjes worden waargenomen, vooral bij patiënten bij wie de megaloblastaire anemie al langere tijd bestaat.

De bloedspiegels van vitamine B12 en foliumzuur worden bepaald en er kunnen andere tests worden gedaan om de oorzaak van het vitaminetekort op te sporen.

Behandeling

De behandeling van bloedarmoede door een tekort aan vitamine B12 of foliumzuur bestaat uit aanvulling van het vitaminetekort.

Vitamine B12 wordt meestal per injectie toegediend. Aanvankelijk worden de injecties dagelijks of wekelijks gegeven totdat na een aantal weken de vitamine-B12-spiegel genormaliseerd is. Daarna kunnen de injecties eenmaal per maand worden toegediend. Vitamine B12 kan ook dagelijks worden ingenomen als neusspray, tablet onder de tong of door te slikken tablet. Mensen met bloedarmoede door een tekort aan vitamine B12 moeten meestal hun gehele verdere leven vitamine-B12-preparaten blijven gebruiken.

Foliumzuur kan eenmaal per dag als tablet worden ingenomen. Patiënten die foliumzuur slecht opnemen, dienen de rest van hun leven foliumzuurtabletten te blijven gebruiken.

Last full review/revision February 2003

Back to Top

Previous: IJzergebreksanemie

Next: Bloedarmoede door chronische ziekten

Figures
Tables
Disclaimer