THE MERCK MANUAL MEDICAL LIBRARY: The Merck Manual of Medical Information--Home Edition
Tips for better results
In This Topic
Introductie
Back to Top

Section

Subject

Topics

Introductie

De milt is een sponzig, zacht, vuistgroot orgaan dat linksboven in de buik net onder de ribben ligt. De miltslagader voert bloed van het hart naar de milt. Het bloed verlaat de milt via de miltader. Deze mondt uit in een grotere ader (de poortader) die het bloed naar de lever vervoert. De milt wordt omgeven door een laagje bindweefsel (het miltkapsel) dat steun biedt aan de bloed- en lymfevaten van de milt.

De milt bestaat uit twee basistypen weefsels: de witte pulpa en de rode pulpa, die elk een specifieke functie hebben. De witte pulpa maakt deel uit van het systeem dat infecties bestrijdt (het immuunsysteem). Hier worden witte bloedcellen met de naam ‘lymfocyten' geproduceerd, die op hun beurt antilichamen produceren (gespecialiseerde eiwitten die bescherming bieden tegen binnendringende vreemde stoffen). De rode pulpa filtert het bloed en verwijdert er ongewenst materiaal uit. De rode pulpa bevat andere witte bloedcellen, ‘fagocyten' genaamd, die micro-organismen als bacteriën, schimmels en virussen opnemen en vernietigen. Verder controleert de rode pulpa de rode bloedcellen en vernietigt abnormale rode bloedcellen en rode bloedcellen die te oud of te beschadigd zijn om goed te functioneren. Daarnaast dient de rode pulpa als reservoir van verschillende bestanddelen van het bloed, vooral witte bloedcellen en bloedplaatjes (celachtige deeltjes die een rol spelen bij de bloedstolling). Het afstaan daarvan is echter een minder belangrijke functie van de rode pulpa.

De mens kan zonder milt in leven blijven. Soms moet de milt vanwege onherstelbare beschadiging (bijvoorbeeld als gevolg van een auto-ongeluk) operatief worden verwijderd (splenectomie). Wanneer de milt is verwijderd, raakt het lichaam een deel van het vermogen kwijt om beschermende antilichamen te produceren en ongewenste micro-organismen uit het bloed te verwijderen. Daardoor beschikt het lichaam over minder mogelijkheden om infecties te bestrijden. Mensen zonder milt hebben vooral een verhoogd risico van pneumokokkeninfecties omdat de milt een belangrijke rol speelt bij de bestrijding van bepaalde bacteriën, zoals pneumokokken. Ondanks deze problemen is de milt echter niet absoluut noodzakelijk om in leven te blijven. Andere organen (vooral de lever) compenseren het verlies door hun vermogen om infecties te bestrijden op te voeren en door het bloed op abnormale, te oude en beschadigde rode bloedcellen te controleren en deze te verwijderen.

illustrative-material.figure-short 1

Overzicht van de milt

Overzicht van de milt

Last full review/revision February 2003

Back to Top

Previous: Introductie

Next: Vergrote milt

Figures
Tables
Disclaimer