THE MERCK MANUAL MEDICAL LIBRARY: The Merck Manual of Medical Information--Home Edition
Tips for better results
In This Topic
Ganglia
Back to Top

Section

Subject

Topics

Ganglia

Ganglia (ganglioncysten) zijn met geleiachtig materiaal gevulde zwellingen, vooral van de handen en de polsen.

Ganglia komen vooral voor bij mensen tussen de 20 en 50 jaar. Vrouwen hebben er driemaal vaker last van dan mannen. De meest gebruikelijke plaats waar ganglia ontstaan is aan de handrugzijde van de pols. Ze komen ook voor aan de handpalmzijde van de pols en aan de vingers, een paar millimeters onder de nagelriem. Deze laatste worden ook wel ‘slijmcysten' genoemd.

Waarom er zich ganglia ontwikkelen op de pols is onbekend, al zou er verband kunnen bestaan met eerder letsel. Ganglia op de bovenkant van de vingers houden meestal verband met artritis van het laatste gewricht van de vinger.

Ganglia zijn stevige, ronde of ovale zwellingen die net onder de huid opkomen. Ze bestaan uit een bindweefselzak gevuld met helder, geleiachtig en meestal kleverig materiaal. Ganglia zijn meestal pijnloos, maar soms zijn ze hinderlijk. Een arts kan de diagnose eenvoudig stellen door de hand te onderzoeken.

Sommige ganglia verdwijnen vanzelf en dan is behandeling niet nodig. Maar als ze lelijk zijn, last veroorzaken of steeds groter worden, kan bij de helft van de mensen zonder probleem het geleiachtige materiaal in de ganglia worden verwijderd met behulp van een naald en een injectiespuit. Soms wordt er daarna een corticosteroïdsuspensie ingespoten om verdere last weg te nemen. Bij de traditionele methode om een ganglion te verwijderen legt men de hand op een stevige ondergrond (zoals een tafel) en slaat er daarna op met een dik boek. Deze methode kan echter letsel veroorzaken en is niet betrouwbaar. Bij ongeveer helft van de mensen moeten de ganglia operatief worden verwijderd. Na een operatie komen de ganglia bij ongeveer 5% van de mensen terug.

Last full review/revision February 2003

Back to Top

Previous: Introductie

Next: Vervormingen

Figures
Tables
Disclaimer