THE MERCK MANUAL MEDICAL LIBRARY: The Merck Manual of Medical Information--Home Edition
Tips for better results
In This Topic
Spierkrampen
Back to Top

Section

Subject

Topics

Spierkrampen

Kramp is een plotselinge, korte, meestal pijnlijke samentrekking van een spier of een spiergroep.

Krampen komen veel voor bij gezonde mensen, vooral tijdens of na intensieve sportbeoefening. Mensen van middelbare leeftijd en ouderen kunnen al kramp krijgen na lichte inspanning of in rust. Sommige mensen hebben 's nachts in hun slaap last van kramp in de benen. Deze pijnlijke kramp komt meestal voor in de spieren van de kuiten en de voeten. Hierbij krullen de voeten en de tenen omlaag.

Kramp kan door een onvoldoende toevoer van bloed naar de spieren worden veroorzaakt. Kramp kan bijvoorbeeld optreden tijdens het eten, wanneer het bloed vooral naar het spijsverteringssysteem gaat en niet naar de spieren. Kramp kan ook worden veroorzaakt door een lage bloedspiegel van elektrolyten, zoals kalium. Een lage kaliumspiegel (see Hypokaliëmie) kan het gevolg zijn van het gebruik van bepaalde diuretica of van uitdroging.

Kramp kan meestal worden voorkomen door niet meteen na het eten aan lichaamsbeweging te doen en door de spieren voorzichtig op te rekken vóór een training of voor het naar bed gaan. Door te rekken worden de spieren en de pezen soepeler en zullen ze minder gemakkelijk spontaan samentrekken. Kramp kan ook worden voorkomen door geen cafeïne te gebruiken (zoals in koffie en chocola) en door niet te roken. Geneesmiddelen die als stimulantia worden gebruikt, zoals efedrine of pseudo-efedrine (een vrij verkrijgbaar decongestivum), moeten niet worden genomen als men gemakkelijk kramp krijgt. Ook veel drinken (vooral kaliumhoudende dranken) na het sporten kan helpen bij het voorkomen van kramp.

Van de meeste geneesmiddelen die worden voorgeschreven om kramp te verlichten (zoals kininesulfaat, magnesiumcarbonaat en benzodiazepinen zoals diazepam) is niet gebleken dat ze effectief zijn. Bovendien hebben ze ook nog bijwerkingen. Calciumsupplementen worden goed verdragen, maar hiervan is ook niet gebleken dat ze werken. Mexiletine helpt soms wel, maar heeft veel bijwerkingen.

Last full review/revision February 2003

Back to Top

Previous: Introductie

Next: Fibromyalgie

Figures
Tables
Disclaimer