THE MERCK MANUAL MEDICAL LIBRARY: The Merck Manual of Medical Information--Home Edition
Tips for better results

Section

Subject

Topics

Rotator-cuff-beschadiging

Rotator-cuff-beschadiging (zwemmersschouder, tennisschouder, werpersschouder, bewegingsbeperkingsyndroom van de schouder) is het scheuren en zwellen van de rotator cuff (de spieren en pezen die de bovenarm in het schoudergewricht vasthouden).

Rotator-cuff-beschadiging komt vaak voor bij sporten waarbij de arm herhaaldelijk boven het hoofd wordt bewogen, zoals bij het werpen bij honkbal, het heffen van zware gewichten boven de schouder, het serveren van de bal in racketsporten en het zwemmen van vrije slag, vlinderslag of rugslag. Door het herhaaldelijk boven het hoofd bewegen van de arm schuurt de bovenkant van het armbot tegen het schoudergewricht en de pezen, waardoor er vezels scheuren. Als de beweging ondanks de pijn wordt voortgezet, kan de pees scheuren of kan de pees zelfs een deel van het bot lostrekken.

Pijn in de schouder is het voornaamste symptoom. In het begin treedt de pijn alleen op tijdens activiteiten waarbij men de arm boven het hoofd moet tillen en deze krachtig naar voren moet brengen. Later kan het zelfs pijn doen wanneer de arm naar voren wordt gebracht om iemand een hand te geven. Meestal is het wegduwen van voorwerpen pijnlijk, maar het naar zich toe trekken niet. De getroffen schouder kan vooral 's nachts zeer pijnlijk zijn, waardoor de nachtrust wordt verstoord.

De diagnose wordt gesteld wanneer specifieke bewegingen, vooral het boven de schouder heffen van de arm, pijnlijk en gevoelig zijn. De beste manier om de aandoening te bevestigen is met MRI.

De behandeling bestaat uit rust voor de geblesseerde pezen en versterking van de schouder. Oefeningen waarbij iets moet worden weggeduwd of waarbij de ellebogen boven de schouder worden getild, moeten worden vermeden. Bij een andere oefening wordt een elastieken band gebruikt, waarbij de arm naast het lichaam wordt gehouden met de onderarm horizontaal. De arm wordt dan naar voren en naar achteren bewogen en vervolgens geroteerd weg van de borst en dan terug voor de borst langs. Met deze oefening moet de balans in de rotator cuff worden teruggebracht en de bewegingsbeperking in de rotator cuff worden verminderd bij handelingen waarbij boven het hoofd moet worden gereikt. Wanneer de blessure echt ernstig is, de pees volkomen is gescheurd of de blessure niet binnen een jaar geneest, is soms een operatieve ingreep noodzakelijk. Bij de operatie wordt overtollig bot verwijderd van de schouder om meer ruimte te krijgen voor de rotator cuff. Tegelijk wordt de rotator cuff hersteld.

illustrative-material.sidebar 5

Versterking van de schouders

Knoop een therapeutische rubberen band aan een deurknop ter hoogte van het middel. Ga met het gezicht naar de deur staan met de armen langs het lichaam en de onderarm horizontaal en trek de band tien keer naar achteren. Draai het lichaam 90 graden met de arm parallel aan de vloer en roteer de arm tien keer weg van de borst. Draai dan nog eens 90 graden zodat u met de rug naar de deur staat, terwijl u nog steeds de rubberen band vasthoudt en duw uw arm 10 keer weg vóór uw lichaam met de onderarm horizontaal. Draai het lichaam 90 graden met de elleboog tegen de borst en roteer de arm vóór het lichaam naar de buik met de arm parallel aan de vloer. Herhaal deze beweging tien keer. Herhaal de gehele set van bewegingen drie maal. Met deze oefening wordt de kracht in de rotator cuff hersteld en wordt het reiken boven het hoofd gemakkelijker.

Last full review/revision February 2003

Back to Top

Previous: Forehand-tenniselleboog

Figures
Tables
Disclaimer