THE MERCK MANUAL MEDICAL LIBRARY: The Merck Manual of Medical Information--Home Edition
Tips for better results
In This Topic
Hallux valgus
Back to Top

Section

Subject

Topics

Hallux valgus

Hallux valgus is een afwijkende stand van de grote teen, waarbij de grote teen in de richting van de andere tenen wijst en het gewricht aan de basis van de teen aan de binnenkant van de voet naar buiten uitsteekt. Een bunion is een pijnlijke zwelling van het met vloeistof gevulde zakje (bursa) aan de basis van de grote teen als gevolg van de hallux valgus.

De oorzaak van hallux valgus is meestal slecht passend schoeisel, maar in sommige families komt het vaker voor dan in andere. De damesmode schrijft vaak schoenen voor die slecht passen, daarom hebben vrouwen er vaker last van.

Door hallux valgus wordt de voet juist breder, omdat de basis van de grote teen naar buiten puilt. Door de afwijkende stand van de grote teen komt er een bult op de binnenkant van de voet, op de plaats waar de kop van het middenvoetsbeentje tegen de basis van de grote teen aankomt. In deze knobbel zit ook een slijmbeurs, een met slijmerig vocht gevuld zakje. Deze slijmbeurs raakt geïrriteerd door wrijving met de schoen, wat leidt tot zwellingen. Hierdoor wordt de knobbel nog groter. Dit wordt een ‘bunion' genoemd. Blijvende irritatie van de knobbel door wrijving met de schoen leidt tot uitlopers (osteofyten) van het bot en verdere zwelling van de slijmbeurs, waardoor de knobbel weer groter wordt en de voet nog breder.

Een arts kan meestal de diagnose hallux valgus en bunion stellen door de voet te onderzoeken. Met een röntgenfoto kan de mate van de hallux valgus nog beter worden vastgesteld.

De pijn kan worden behandeld door de bursa in te spuiten met een mengsel van een corticosteroïd en een plaatselijk verdovingsmiddel. Met een beschermend kussentje of met een aangepaste schoen kan ook de pijnlijke druk op de knobbel worden verminderd. Zeer pijnlijke bunions of een ernstige mate van hallux valgus kunnen een operatieve correctie in de teenstand nodig maken.

illustrative-material.figure-short 4

Hallux valgus met een bunion

Hallux valgus met een bunion

Een hallux valgus is een naar de andere tenen gerichte grote teen, waardoor de basis van de grote teen als een knobbel uitpuilt aan de binnenkant van de voet. Een bunion is een pijnlijke zwelling van het met vloeistof gevulde zakje (bursa) aan de basis van de grote teen. Een bunion wordt veroorzaakt door een hallux valgus.

Last full review/revision February 2003

Back to Top

Previous: Hypertrofie van de nagel en onychogrypose

Next: Hamerteen

Figures
Tables
Disclaimer