THE MERCK MANUAL MEDICAL LIBRARY: The Merck Manual of Medical Information--Home Edition
Tips for better results

Section

Subject

Topics

Ingegroeide teennagel

Een ingegroeide teennagel is een aandoening waarbij de randen van de nagel in de omringende huid groeien.

Een ingegroeide nagel kan ontstaan doordat een misvormde teennagel verkeerd in de huid groeit of doordat de huid rondom de nagel abnormaal snel groeit en een deel van de nagel overgroeit. Ingegroeide teennagels kunnen worden veroorzaakt of verergerd door het dragen van krappe, slecht passende schoenen en door de nagel niet recht maar afgerond kort af te knippen.

In het begin is er van het ingroeien misschien niet veel te merken, maar uiteindelijk kunnen de nagels pijnlijk worden, vooral wanneer er druk wordt uitgeoefend op de plaats waar ze zijn ingegroeid. Die plek is vaak rood en kan warm aanvoelen. Zonder behandeling is er kans op infectie. In dat geval wordt het gebied pijnlijk, rood en gezwollen (paronychia). Er kunnen ook met pus gevulde blaren ontstaan, waar vocht uitkomt.

Enigszins ingegroeide teennagels kunnen worden weggeknipt, de vrije rand kan zachtjes worden opgetild en er kunnen steriele watten onder de nagel worden geplaatst totdat de zwelling verdwijnt. Als een ingegroeide nagel operatief moet worden behandeld, gebruikt een arts meestal een plaatselijke verdoving (bijvoorbeeld lidocaïne) en snijdt dan het ingegroeide deel van de nagel weg. De ontsteking kan dan verdwijnen en de ingegroeide nagel komt gewoonlijk niet meer terug.

Last full review/revision February 2003

Back to Top

Previous: Achillespezenbursitis

Next: Onychomycose

Figures
Tables
Disclaimer