THE MERCK MANUAL MEDICAL LIBRARY: The Merck Manual of Medical Information--Home Edition
Tips for better results

Section

Subject

Topics

Likdoorns en eeltknobbels

Likdoorns zijn harde kegelvormige hoornmassa's met de punt naar beneden, die vaak boven op de kleinere tenen zitten en dan vooral op het gewricht. Eeltknobbels zijn platte, ronde verdikkingen van de huid op de onderkant van de voet.

Likdoorns en eeltknobbels worden meestal veroorzaakt door wrijving en druk, vooral van krappe of slecht passende schoenen. Likdoorns worden vaak veroorzaakt door hamertenen en andere misvormingen van de tenen. Eeltknobbels vormen zich vaak op de bal van de voet als gevolg van verkeerd neerzetten van de voet en een slechte gewichtsverdeling. Een brandend gevoel of (soms) ernstige pijn op een bepaalde plek kunnen tot de symptomen behoren. Zonder goede behandeling kan het onderliggende weefsel ontstoken en geïnfecteerd raken.

De behandeling bestaat meestal uit het wegsnijden van de hoorn met een scalpel. Na deze behandeling kunnen er allerlei beschermende materialen worden aangebracht (vilt, Engels leer of inlegzooltjes met een beschermlaag, bijvoorbeeld) om de druk op de genezende plek te verminderen.

Als er een slechte toevoer van bloed is naar het getroffen gebied, is excisie misschien te gevaarlijk. In dit geval moet de patiënt speciale schoenen dragen die de druk verminderen.

Last full review/revision February 2003

Back to Top

Previous: Onychia

Next: Hypertrofie van de nagel en onychogrypose

Figures
Tables
Disclaimer