THE MERCK MANUAL MEDICAL LIBRARY: The Merck Manual of Medical Information--Home Edition
Tips for better results
In This Topic
Onychia
Back to Top

Section

Subject

Topics

Onychia

Onychia is een ontsteking en infectie van nagel en nagelbed (matrix).

Meestal wordt de aandoening veroorzaakt door een verwonding, ofwel door een directe verwonding ofwel door druk van slecht passende schoenen. Onychia kan ook worden veroorzaakt door huidziekten zoals psoriasis en eczeem. Diabetes is vaak medeveroorzaker van de aandoening, door een slechte bloedsomloop naar de voeten en een verminderde weerstand tegen infecties. Onvoldoende voedingsstoffen in het dieet (voedingstekorten) kunnen er ook aan bijdragen.

De aangetaste teen raakt ontstoken, zwelt op en wordt pijnlijk. Geïnfecteerde pus kan weglekken vanuit de teen naar omliggend weefsel en daarmee de infectie verspreiden.

De behandeling bestaat uit het verwijderen van het aangetaste deel van de nagel. Vaak loopt de pus weg wanneer de nagel wordt verwijderd. Als dat niet vanzelf gebeurt, wordt er met een scalpel een kleine incisie gemaakt. De nagel wordt om de genezing te ondersteunen meestal gedeeltelijk verwijderd. Antibiotica kunnen oraal worden genomen of als een zalf worden aangebracht om de infectie te genezen; een voetbad met een adstringens (zoals bitterzout) kan er bij helpen dat de pus wegtrekt en de nagel weer geneest. Als deze behandelingen geen succes hebben, kan het nodig zijn om een deel van de nagel of de gehele nagel permanent te verwijderen.

Last full review/revision February 2003

Back to Top

Previous: Onychomycose

Next: Likdoorns en eeltknobbels

Figures
Tables
Disclaimer