THE MERCK MANUAL MEDICAL LIBRARY: The Merck Manual of Medical Information--Home Edition
Tips for better results

Section

Subject

Topics

Tarsaletunnelsyndroom

Het tarsaletunnelsyndroom wordt gekenmerkt door pijn in de enkel, voet en tenen die wordt veroorzaakt door druk op of beschadiging van de zenuw die de hiel en voetzool innerveert, de achterste tibiale zenuw (nervus tibialis posterior).

Deze zenuw loopt langs de achterkant van de kuit door een fibreus kanaal vlakbij de hiel tot in de voetzool. Wanneer het weefsel rondom deze zenuw ontstoken raakt, kan er druk op de zenuw ontstaan, wat pijn veroorzaakt.

De pijn bij deze aandoening (het meest voorkomende symptoom) kenmerkt zich meestal door een brandend of tintelend gevoel. De pijn kan optreden wanneer iemand staat, loopt of een bepaald soort schoenen draagt. Vaak verergert de pijn rondom de enkel tijdens het lopen en breidt hij zich uit naar de tenen. Rust verlicht de pijn vaak, maar soms blijft deze ook als iemand rust.

Om deze aandoening te diagnosticeren, onderzoekt een arts de voet. Zo veroorzaakt het bekloppen van het gewonde of samengedrukte gebied vaak tintelingen die zich naar de hiel, de voetholte of de tenen kunnen uitbreiden. Uitgebreid onderzoek kan noodzakelijk zijn om de oorzaak van de aandoening vast te stellen, vooral als een operatie aan de voet wordt overwogen.

De pijn kan worden verlicht door in het gebied een injectie te geven met een mengsel van corticosteroïden en een plaatselijk verdovingsmiddel. Andere manieren om de druk op de zenuw te verminderen zijn onder meer het inzwachtelen van de voet en het gebruik van op maat gemaakte steunzolen in de schoen. Wanneer andere behandelingen geen verlichting geven, moet de druk op de zenuw operatief worden weggenomen.

Last full review/revision February 2003

Back to Top

Previous: Verstuikte enkel

Next: Plantaire fasciitis

Figures
Tables
Disclaimer