THE MERCK MANUAL MEDICAL LIBRARY: The Merck Manual of Medical Information--Home Edition
Tips for better results

Section

Subject

Topics

Merkgeneesmiddel of generiek geneesmiddel?

Theoretisch kan een merkgeneesmiddel in elk recept worden vervangen door een generiek geneesmiddel dat hieraan bio-equivalent is. Bij de apotheek kan de gebruiker meestal kiezen tussen een merkgeneesmiddel en een bio-equivalente generieke versie, tenzij de arts op het recept heeft geschreven dat vervanging niet mogelijk is. Soms moeten gebruikers echter genoegen nemen met de generieke versie die de apotheker in voorraad heeft. Als een arts een merkgeneesmiddel op het recept aangeeft terwijl de gebruiker een equivalente generieke versie wenst, kan de gebruiker of de apotheker dit met de arts bespreken, die dan toestemming kan geven voor de levering van een generiek product.

De keuze van de consument kan worden beperkt door ziektekostenverzekeraars of ziekenfondsen, die kunnen eisen dat zoveel mogelijk generieke geneesmiddelen worden voorgeschreven en geleverd om de kosten te drukken. Meestal is het toegestaan om een duurder merkproduct te kiezen, maar de consument moet dan wel het prijsverschil betalen.

De keuze van de consument kan ook worden beperkt door plaatselijke wetgeving.

Vervanging door een generiek geneesmiddel kan soms andere problemen voor de gebruiker veroorzaken. Een arts kan een recept voor een merkproduct uitschrijven en dit merkproduct bespreken met de gebruiker. Als een apotheker een equivalent generiek product aflevert en op het etiket niet tevens het merkproduct is vermeld, weet de gebruiker misschien niet wat het generieke product te maken heeft met wat de arts heeft voorgeschreven. Om deze verwarring te voorkomen zetten veel apothekers ook de handelsnaam op het etiket wanneer een vervangend generiek product wordt afgeleverd.

Last full review/revision February 2003

Back to Top

Previous: Bio-equivalentie en verwisselbaarheid

Next: Generieke zelfzorgmiddelen

Figures
Tables
Disclaimer