THE MERCK MANUAL MEDICAL LIBRARY: The Merck Manual of Medical Information--Home Edition
Tips for better results

Section

Subject

Topics

Myxomen

Een myxoom is een goedaardige primaire tumor, meestal onregelmatig van vorm en geleiachtig van samenstelling.

De helft van alle primaire harttumoren zijn myxomen. Van de myxomen in het hart bevindt driekwart zich in de linker boezem, de hartholte waar het zuurstofrijke bloed vanuit de longen binnenkomt. Sommige typen myxoom komen veel voor in bepaalde families. Deze erfelijke myxomen manifesteren zich meestal bij jonge mannen rond hun 25e jaar. Niet-erfelijke myxomen ontstaan meestal bij vrouwen, kenmerkend op een leeftijd tussen de 40 en 60 jaar. Deze myxomen komen vaker dan erfelijke myxomen in de rechter boezem voor.

Myxomen in de linker boezem groeien vaak op een steel en bewegen vrijelijk met het langsstromende bloed mee, als een bal aan een touw. Bij deze bewegingen kunnen ze terechtkomen in de opening van de nabijgelegen mitralisklep, de klep tussen de linker boezem en de linker kamer. Daardoor kan deze klep telkens even verstopt raken, zodat de bloedstroom steeds kort wordt onderbroken.

illustrative-material.figure-short 1

Hoe een myxoom de bloedstroom in het hart kan belemmeren

Hoe een myxoom de bloedstroom in het hart kan belemmeren

Een myxoom in de linker boezem groeit vaak op een steel en beweegt mee met de bloedstroom. Bij deze beweging kan het gezwel terechtkomen in de nabijgelegen mitralisklep, de doorgang tussen de linker boezem en de linker kamer. Daardoor kan deze klep telkens even verstopt raken, zodat de bloedstroom steeds kort wordt onderbroken.

Symptomen

Mensen met een myxoom in de linker boezem hebben soms last van kortademigheid of kunnen flauwvallen wanneer ze rechtop staan. In deze houding drukt de zwaartekracht het myxoom in de opening van de mitralisklep, waardoor de doorstroming van het bloed door het hart wordt belemmerd. Door deze blokkering ontstaat een tijdelijk hartfalen. Wanneer de patiënt gaat liggen, schuift het myxoom weer weg van de klep en verdwijnen de symptomen.

Stukjes van een myxoom, of van stolsels die op het oppervlak van een myxoom ontstaan, kunnen losraken (embolieën worden), waarna ze door het bloed worden meegevoerd naar andere organen en daar slagaders kunnen afsluiten. Welke symptomen hierdoor ontstaan, hangt af van welke slagader wordt afgesloten. Zo kan een afgesloten slagader in de hersenen een cerebrovasculair accident (CVA, ‘beroerte') veroorzaken, terwijl bij een afgesloten slagader in de longen de patiënt pijn heeft en bloed ophoest.

Andere mogelijke symptomen bij een myxoom zijn koorts, gewichtsverlies, koude pijnlijke vingers en tenen bij blootstelling aan kou (het fenomeen van Raynaud), een tekort aan rode bloedcellen (bloedarmoede), een teveel aan witte bloedcellen en een tekort aan bloedplaatjes.

Diagnose en behandeling

Het vermoeden van het bestaan van een myxoom is gebaseerd op de symptomen. Met een stethoscoop kan de arts een bepaald geluid (hartgeruis) horen dat ontstaat als gevolg van het teruglekken van bloed via de mitralisklep (mitralisinsufficiëntie ()see Mitralisinsufficiëntie). Een dergelijk geruis kan (in zeer zeldzame gevallen) worden veroorzaakt door beschadiging van de mitralisklep door een myxoom; het wordt vaker veroorzaakt door acuut reuma. De arts kan het onderscheid tussen een tumor en acuut reuma soms maken op basis van de aard van het geruis en de medische voorgeschiedenis van de patiënt. Meestal blijkt de aard van de aandoening pas bij het maken van een echocardiogram.

Soms zijn andere onderzoeken nodig, zoals angiografie, computertomografie (CT-scan), magnetische kernspinresonantie (MRI) of biopsie.

De patiënt kan meestal worden genezen door het myxoom operatief te verwijderen.

Last full review/revision February 2003

Back to Top

Previous: Introductie

Next: Kwaadaardige tumoren

Figures
Tables
Disclaimer