THE MERCK MANUAL MEDICAL LIBRARY: The Merck Manual of Medical Information--Home Edition
Tips for better results
In This Topic
Miliaria rubra
Back to Top

Section

Subject

Topics

Miliaria rubra

Miliaria rubra is een jeukende huiduitslag die wordt veroorzaakt door opgesloten zweet.

Miliaria rubra ontstaat als de nauwe buisjes die het zweet naar het huidoppervlak voeren, verstopt raken. Het opgesloten zweet veroorzaakt een ontsteking met als gevolg irritatie, jeuk en een uitslag die bestaat uit zeer kleine blaasjes. Miliaria rubra kan ook optreden in de vorm van een rode verkleuring van grote delen van de huid.

Miliaria rubra komt het meest voor in een warm, vochtig klimaat. De aandoening ontstaat vaak op plaatsen waar huidgebieden elkaar raken, zoals onder de borsten, aan de binnenkant van de bovenbenen en onder de armen.

De aandoening wordt tegengegaan door de huid koel en droog te houden. Het gebruik van poeders en transpiratiewerende middelen kan een gunstig effect hebben. Omstandigheden waarin sterke transpiratie optreedt, dienen te worden vermeden. Een omgeving met airconditioning is ideaal.

Zodra de uitslag ontstaat, worden crèmes of lotions met corticosteroïden gebruikt, soms met wat menthol eraan toegevoegd. Het beste resultaat wordt echter geboekt door de huid koel en droog te houden.

illustrative-material.figure-short 1

Wat is de oorzaak van miliaria rubra?

Wat is de oorzaak van miliaria rubra?

Miliaria rubra ontstaat wanneer de afvoergangen van de zweetklieren verstopt raken en scheuren, waardoor zweet opgesloten raakt onder de huid.

Last full review/revision February 2003

Back to Top

Previous: Introductie

Next: Overmatige zweetproductie

Figures
Tables
Disclaimer