THE MERCK MANUAL MEDICAL LIBRARY: The Merck Manual of Medical Information--Home Edition
Tips for better results

Section

Subject

Topics

De gevolgen van ouder worden

Gedurende het gehele leven ondergaat de huid veranderingen. De huid van een zuigeling is zacht en glad en vormt een minder doeltreffende barrière tegen schadelijke stoffen. De huid van een zuigeling heeft een betrekkelijk dikke vetlaag, maar een veel dunnere beschermende keratinelaag. De huid van een jongvolwassene is sterk en soepel. Bij het ouder worden wordt de huid dunner en uiteindelijk rimpelig, met een vaak ook dunnere vetlaag.

Ouder worden heeft tot gevolg dat de opper- en lederhuid dunner worden. De vetlaag verdwijnt ook grotendeels, maar niet op de dijen en buik. Dit leidt tot een minder goede isolatie tegen de kou. De huid wordt minder elastisch en droger. Het aantal zenuwuiteinden in de huid neemt af en daardoor ook de tastzin. Het aantal zweetklieren en bloedvaten neemt eveneens af, waardoor minder goed op warmteblootstelling kan worden gereageerd. Het aantal melanocyten daalt ook vaak bij het ouder worden, waardoor de huid minder goed beschermd is tegen ultraviolette straling. Al deze veranderingen hebben tot gevolg dat de huid gemakkelijker beschadigd raakt en langzamer geneest.

Zonlicht veroorzaakt veel huidveranderingen die vaak in verband worden gebracht met het ouder worden. (see Introductie)

Langdurige blootstelling aan ultraviolette straling in zonlicht leidt tot zowel fijne als grove rimpels, onregelmatige pigmentatie, bruine en rode vlekken en de ruwe structuur van aan zonlicht blootgestelde huid.

Last full review/revision February 2003

Back to Top

Previous: Structuur en functie

Next: Introductie

Figures
Tables
Disclaimer