THE MERCK MANUAL MEDICAL LIBRARY: The Merck Manual of Medical Information--Home Edition
Tips for better results
In This Topic
Introductie
Back to Top

Section

Subject

Topics

Introductie

Huidgezwellen zijn ophopingen van verschillende soorten cellen die er anders uitzien dan de omliggende huid. De gezwellen kunnen verheven of plat zijn en in kleur uiteenlopen van donkerbruin of zwart tot huidkleurig of rood. Huidgezwellen kunnen bij de geboorte al aanwezig zijn of op latere leeftijd ontstaan.

Er is sprake van een goedaardig (benigne) huidgezwel (huidtumor) wanneer het gezwel tot een bepaald gebied beperkt blijft en zich niet naar andere lichaamsdelen uitbreidt. Er is sprake van een kwaadaardig (maligne) gezwel wanneer het gezwel niet tot een bepaald gebied beperkt blijft en doordringt in gezond weefsel en zich zelfs uitzaait (metastaseert) naar andere lichaamsdelen. Goedaardige huidgezwellen vormen vaak alleen maar een cosmetisch probleem.

De oorzaak van de meeste goedaardige huidgezwellen is niet bekend. Van sommige gezwellen is echter bekend dat ze worden veroorzaakt door virussen (wratten bijvoorbeeld) of systemische ziekten (ziekten waarbij het hele lichaam betrokken is, zoals xanthelasmata of xanthomen die worden veroorzaakt door een te hoge vetspiegel in het bloed).

Last full review/revision February 2003

Back to Top

Previous: Introductie

Next: Moedervlekken

Figures
Tables
Disclaimer