THE MERCK MANUAL MEDICAL LIBRARY: The Merck Manual of Medical Information--Home Edition
Tips for better results
In This Topic
Introductie
Back to Top

Section

Subject

Topics

Introductie

Huidkanker is de meest voorkomende vorm van kanker. De drie belangrijkste vormen van huidkanker (basocellulair carcinoom, plaveiselcelcarcinoom en melanoom) worden, in ieder geval gedeeltelijk, veroorzaakt door langdurige blootstelling aan zonlicht. Ook kan in de huid lymfoom ontstaan. (see Voorzorgen en reacties)

Vooral mensen met een lichte huid hebben een verhoogd risico om huidkanker te ontwikkelen doordat ze minder melanine aanmaken, het beschermende pigment in de opperhuid dat ultraviolette (UV) straling uit zonlicht filtert. Huidkanker kan echter ook ontstaan bij mensen met een donkere huidskleur en bij mensen die hun huid niet langdurig aan zonlicht hebben blootgesteld. De meeste vormen van huidkanker zijn te genezen, vooral bij behandeling in een vroeg stadium. Daarom is het aan te raden om elk ongewoon huiduitgroeisel dat na een paar weken nog niet is verdwenen door een arts te laten onderzoeken.

De behandeling van de meeste vormen van huidkanker bestaat uit chirurgische verwijdering. Het litteken dat dit nalaat, is meestal beperkt. Bij uitgebreidere of invasievere vormen van kanker moeten mogelijk grote hoeveelheden huid worden verwijderd, die mogelijk moeten worden vervangen door huidtransplantaten. (see Transplantatie van andere organen)

Last full review/revision February 2003

Back to Top

Previous: Introductie

Next: Basocellulair carcinoom

Figures
Tables
Disclaimer