THE MERCK MANUAL MEDICAL LIBRARY: The Merck Manual of Medical Information--Home Edition
Tips for better results

Section

Subject

Topics

Kaposi-sarcoom

Kaposi-sarcoom is een vorm van kanker waarbij diverse platte roze, bruine of paarse plekjes of bultjes op de huid ontstaan. Het wordt veroorzaakt door herpesvirus type 8.

Kaposi-sarcoom komt vooral voor bij aidspatiënten en patiënten die na een orgaantransplantatie immunosuppressiva gebruiken. De aandoening komt sporadisch voor bij oudere mannen, meestal van mediterrane of joodse afkomst, en bij kinderen en jonge mannen uit bepaalde delen van Afrika.

Symptomen

Bij oudere mannen verschijnt het Kaposi-sarcoom gewoonlijk als één enkele paarse tot donkerbruine plek op de tenen of benen. Het donkergekleurde, platte of licht verheven gezwel kan gemakkelijk bloeden en openbarsten en kan vele centimeters groot worden. Op het been kunnen enkele nieuwe plekjes verschijnen, maar de tumor zaait zelden uit naar andere delen van het lichaam en heeft bijna nooit een dodelijke afloop.

In de andere groepen heeft Kaposi-sarcoom een agressiever verloop. Hierbij ontstaan plekjes die er hetzelfde uitzien, maar vaak zijn er meer plekjes, die overal op het lichaam kunnen verschijnen. Binnen enkele maanden breiden de plekjes zich uit naar andere delen van het lichaam, vaak ook in de mond, waar ze pijn veroorzaken bij het eten. Ze kunnen zich ook uitbreiden tot in de lymfeklieren en inwendige organen, vooral het spijsverteringskanaal, waar ze tot diarree en inwendige bloedingen kunnen leiden.

Diagnose en behandeling

Artsen herkennen Kaposi-sarcoom meestal aan het uiterlijk ervan. Meestal wordt een biopsie verricht om de diagnose te bevestigen.

Bij oudere mannen met langzaam groeiend Kaposi-sarcoom in een of twee plekjes kunnen de tumoren operatief of door bevriezing worden verwijderd. Patiënten met meer plekjes worden meestal bestraald. Sommige patiënten met zeer weinig plekjes en geen andere symptomen kunnen ervoor kiezen om niet behandeld te worden tenzij de aandoening zich uitbreidt.

Patiënten met de agressievere vorm, maar met een normaal immuunsysteem reageren vaak op alfa-interferon of chemotherapeutica.

Bij patiënten die immunosuppressiva gebruiken, verdwijnt het Kaposi-sarcoom soms wanneer het gebruik van deze middelen wordt gestaakt. Als iemand deze geneesmiddelen echter moet blijven gebruiken vanwege een onderliggende aandoening, dan worden chemotherapie en bestraling toegepast. Deze behandelmethoden hebben echter minder succes dan bij mensen met een goed functionerend immuunsysteem.

Bij aidspatiënten heeft behandeling met chemotherapie en bestraling succes gehad. De beste resultaten worden behaald bij patiënten met een immuunsysteem dat sterker wordt dankzij intensieve behandeling met HIV-medicatie. Behandeling van Kaposi-sarcoom lijkt het leven van aidspatiënten over het algemeen niet te verlengen.

Last full review/revision February 2003

Back to Top

Previous: Melanoom

Next: Ziekte van Paget

Figures
Tables
Disclaimer