THE MERCK MANUAL MEDICAL LIBRARY: The Merck Manual of Medical Information--Home Edition
Tips for better results

Section

Subject

Topics

Erythema multiforme

Erythema multiforme is een (terugkerende) aandoening die wordt gekenmerkt door rode, verheven plekken die eruitzien als schietschijven en meestal symmetrisch over het lichaam zijn verspreid.

De meeste gevallen worden veroorzaakt door een nog onbegrepen reactie op een infectie met het herpes-simplex-virus. (see Infectie met het herpes-simplex-virus)

Bij ongeveer twee derde van de mensen zijn zichtbare blaasjes de eerste verschijnselen van de virusinfectie, voordat er erythema multiforme verschijnt. Het is niet zeker of ook andere infectieziekten erythema multiforme veroorzaken. Vermoedelijk gaat het om een soort immuunreactie.

Symptomen

Meestal verschijnt erythema multiforme plotseling met rode plekken op de armen, de benen en het gezicht. Soms zit de uitslag ook op de handpalmen en voetzolen. De rode plekken zijn gelijkmatig over beide lichaamshelften verdeeld. Op deze rode gebieden vormen zich vaak rode concentrische ringen met een paarsgrijs centrum (iris- of schietschijflaesies) en kleine blaasjes. De rode gebieden veroorzaken behalve jeuk doorgaans geen klachten. Op de lippen en de binnenkant van de mond ontstaan vaak pijnlijke blaasjes. De ogen worden niet aangetast.

Aanvallen van erythema multiforme kunnen 2 tot 4 weken duren. Sommige mensen krijgen slechts één aanval, maar anderen krijgen 10 jaar lang gemiddeld 6 aanvallen per jaar. De aandoening keert vaker in het voorjaar terug en zonlicht kan de veroorzaker zijn. Het aantal malen dat de aandoening terugkeert, neemt op den duur meestal af.

Behandeling

Erythema multiforme kan vanzelf verdwijnen. Hinderlijke jeuk kan met standaardbehandelingen worden bestreden. Orale corticosteroïden kunnen goede resultaten opleveren. Als pijnlijke blaasjes in de mond het eten bemoeilijken, kan een lokaal verdovingsmiddel worden gegeven, zoals lidocaïne. Als de patiënt desondanks onvoldoende via de mond kan binnenkrijgen, krijgt hij een infuus met voeding en vocht. Patiënten die de aandoening vaak opnieuw krijgen, hebben mogelijk baat bij een antiviraal middel, zoals aciclovir, dat bij de eerste tekenen van een uitbraak wordt gegeven.

Last full review/revision February 2003

Back to Top

Previous: Syndroom van Stevens-Johnson en toxische epidermale necrolyse

Next: Erythema nodosum

Figures
Tables
Disclaimer