THE MERCK MANUAL MEDICAL LIBRARY: The Merck Manual of Medical Information--Home Edition
Tips for better results

Section

Subject

Topics

Granuloma annulare

Granuloma annulare is een chronische, onschuldige huidaandoening waarvan de oorzaak onbekend is. Hierbij vormen kleine, stevige, verheven bultjes een ring met in het midden een normale of ietwat ingezakte huid.

De bultjes zijn rood, paars of huidkleurig. Een patiënt kan een of meerdere ringen hebben. De bultjes veroorzaken gewoonlijk geen pijn of jeuk en ontstaan meestal op de voeten, benen, handen of vingers. In een paar gevallen zijn er uitbarstingen van meerdere groepjes van deze bultjes als de huid aan zonlicht wordt blootgesteld.

Meestal geneest granuloma annulare spontaan. Corticosteroïdencrème onder een afsluitend verband of corticosteroïdeninjecties laten de huidaandoening sneller verdwijnen. Patiënten met grote aangetaste gebieden hebben vaak baat bij een gecombineerde behandeling van fototherapie (blootstelling aan ultraviolet licht) en psoralenen (geneesmiddelen die de huid gevoeliger maken voor ultraviolet licht). Deze behandeling wordt ‘PUVA' genoemd (psoralenen met ultraviolet-A-licht).

Last full review/revision February 2003

Back to Top

Previous: Erythema nodosum

Next: Psoriasis

Figures
Tables
Disclaimer