THE MERCK MANUAL MEDICAL LIBRARY: The Merck Manual of Medical Information--Home Edition
Tips for better results

Section

Subject

Topics

Keratosis follicularis

Keratosis follicularis is een veelvoorkomende aandoening waarbij dode cellen van de bovenste huidlaag harde millimetergrote plugjes vormen die de openingen van haarfollikels afsluiten.

De oorzaak is niet bekend, maar vermoedelijk speelt erfelijkheid een rol. Bij mensen met constitutioneel eczeem komt keratosis follicularis meer voor.

Keratosis follicularis voelt ruw (als schuurpapier) en droog aan. Soms lijken de plugjes op pukkeltjes. Ze jeuken over het algemeen niet en zijn ook niet pijnlijk. Het probleem is uitsluitend van cosmetische aard. Meestal zijn de bovenarmen, dijen en billen aangetast, soms is ook het gezicht aangedaan, vooral bij kinderen. De plugjes ontstaan vooral bij koud weer en verdwijnen in de zomer.

Behandeling is niet nodig, tenzij het uiterlijk van de aandoening problemen veroorzaakt. De behandeling bestaat hoofdzakelijk uit toepassing van vochtinbrengende middelen. Crèmes met salicylzuur, melkzuur of tretinoïne worden ook gebruikt. De kans is groot dat keratosis follicularis terugkomt na het staken van de behandeling.

Last full review/revision February 2003

Back to Top

Previous: Lichen planus

Next: Introductie

Figures
Tables
Disclaimer