THE MERCK MANUAL MEDICAL LIBRARY: The Merck Manual of Medical Information--Home Edition
Tips for better results

Section

Subject

Topics

Pityriasis rosea

Pityriasis rosea is een niet ernstige huidaandoening die een grote hoeveelheid schilferige, roze gekleurde en ontstoken huidplekjes veroorzaakt.

De oorzaak van pityriasis rosea is onbekend. Mogelijk is een infectie de oorzaak, maar vermoedelijk is de aandoening niet besmettelijk. De aandoening kan op elke leeftijd ontstaan en komt het meest voor bij jongvolwassenen. Pityriasis rosea ontstaat doorgaans in het voor- en najaar.

Symptomen

Bij pityriasis rosea ontstaat eerst op de romp een rozerode of lichtbruine vlek op de huid met een diameter van ongeveer 2 tot 10 cm, die ‘plaque mère' wordt genoemd. De vlek kan verschijnen zonder enige voorafgaande symptomen, maar sommige mensen voelen zich een paar dagen daarvoor al minder lekker, verliezen hun eetlust en krijgen koorts en gewrichtspijn. Binnen 5 tot 10 dagen verschijnen er identieke kleinere ovale vlekjes op andere delen van het lichaam. Deze vlekjes zitten meestal op de romp en lopen in hun lengterichting meestal evenwijdig aan of straalsgewijs vanaf de wervelkolom schuin naar beneden. De meeste mensen met pityriasis rosea hebben lichte jeuk. Bij sommige mensen kan de jeuk ernstig zijn.

Diagnose en behandeling

De diagnose wordt meestal gesteld op grond van het uiterlijk van de uitslag, vooral dat van de plaque mère. Zonder behandeling verdwijnt de uitslag doorgaans binnen 4 tot 5 weken, maar dit kan ook 2 maanden of langer duren. Door kunstmatig of natuurlijk zonlicht kan de aandoening sneller verdwijnen en wordt de jeuk verlicht. Indien nodig worden voor de jeuk standaardbehandelingen gebruikt. (see Behandeling)

Orale corticosteroïden zijn uitsluitend noodzakelijk bij zeer ernstige jeuk.

Last full review/revision February 2003

Back to Top

Previous: Psoriasis

Next: Rosacea (acne rosacea)

Figures
Tables
Disclaimer