THE MERCK MANUAL MEDICAL LIBRARY: The Merck Manual of Medical Information--Home Edition
Tips for better results

Section

Subject

Topics

Rosacea (acne rosacea)

Rosacea is een hardnekkige huidaandoening die gepaard gaat met roodheid, pukkeltjes en een zichtbaar patroon van bloedvaatjes, meestal in het gezicht. De aandoening heet in de volksmond ‘couperose'.

De oorzaak van rosacea is niet bekend. De aandoening manifesteert zich doorgaans op middelbare of oudere leeftijd en komt het meest voor bij blonde of rossige mensen met een lichte gelaatskleur. Hoewel de aandoening voor artsen meestal eenvoudig is te herkennen, lijkt rosacea soms op acne en dermatitis perioralis.

De huid van de wangen en neus wordt rood en is vaak bedekt met kleine pukkeltjes. De huid kan er dun en teer uitzien en net onder het huidoppervlak zijn kleine bloedvaatjes zichtbaar. De huid op de neus kan dikker worden, door vermeerdering van talgklieren en haarfollikelontsteking, waardoor deze een rood en bolvormig uiterlijk krijgt (rhinophyma of ‘aardbeienneus').

Behandeling

Mensen met rosacea wordt vaak geadviseerd voedsel en dranken te vermijden die verwijding van de bloedvaten in de huid veroorzaken, zoals sterk gekruid voedsel, alcohol, koffie en andere dranken met cafeïne.

Bepaalde orale antibiotica hebben een gunstig effect op rosacea. Tetracyclinen zijn doorgaans het effectiefst en hebben de minste bijwerkingen. Antibioticacrèmes met metronidazol, clindamycine of erytromycine kunnen ook goed werken. In zeldzame gevallen wordt een antischimmelmiddel gebruikt, zoals een crème met ketoconazol of terbinafine.

Door het aanbrengen van corticosteroïden op de huid kan rosacea juist verergeren. Als er eenmaal rhinophyma is ontstaan, is de kans klein dat dit met geneesmiddelen helemaal overgaat. Soms is een plastisch-chirurgische ingreep of een laserbehandeling aangewezen. (see Goedaardige huidgezwellenSidebar)

Last full review/revision February 2003

Back to Top

Previous: Pityriasis rosea

Next: Lichen planus

Figures
Tables
Disclaimer