THE MERCK MANUAL MEDICAL LIBRARY: The Merck Manual of Medical Information--Home Edition
Tips for better results
In This Topic
Introductie
Back to Top

Section

Subject

Topics

Introductie

Het bruine pigment melanine zorgt voor de uiteenlopende tinten en kleuren van de menselijke huid. Zonder melanine zou de huid er vaalwit uitzien met paarse verkleuringen veroorzaakt door het bloed dat door de huid stroomt. Mensen met een blanke huidskleur maken zeer weinig melanine aan. Mensen met een lichtbruine huid produceren een matige hoeveelheid melanine en mensen met een donkerbruine huid zeer veel. Mensen met albinisme hebben geen melanine.

Melanine wordt geproduceerd door speciale cellen (melanocyten), die tussen de andere cellen in de bovenste huidlaag, de opperhuid of epidermis liggen. Na de aanmaak verspreidt de melanine zich tot in andere nabijgelegen huidcellen.

Wanneer melanocyten aan zonlicht worden blootgesteld, maken ze meer melanine aan, waardoor de huid donkerder (bruiner) wordt. Bij sommige mensen met een lichte huidskleur maken bepaalde melanocyten als reactie op zonlicht meer melanine aan dan andere. Deze ongelijke melanineproductie leidt tot de pigmentvlekken die bekendstaan als sproeten. Aanleg voor sproeten komt binnen families voor. Een verhoogde productie van melanine kan ook een reactie zijn op hormonale veranderingen, zoals die zich kunnen voordoen bij de ziekte van Addison, tijdens de zwangerschap of door het gebruik van orale anticonceptie. In sommige gevallen heeft het donker verkleuren van de huid niet zozeer te maken met een hogere melanineproductie als wel met afwijkend pigment dat zich in de huid verspreidt. De huid kan ook donkerder worden ten gevolge van ziekten als hemochromatose of hemosiderose waarbij zich ijzer in de huid opstapelt of als reactie op sommige geneesmiddelen die op de huid, oraal of intraveneus worden gebruikt. Een ophoping van bilirubine (het voornaamste pigment in gal) geeft de huid een gele tint (geelzucht).

Een abnormaal geringe hoeveelheid melanine (hypopigmentatie) kan grote gebieden van het lichaam of kleine plekjes aantasten. Een geringere hoeveelheid melanine is meestal het gevolg van een eerder opgelopen huidbeschadiging, zoals een blaar, zweer, brandwond of huidinfectie. Soms kan er pigment verloren gaan door een ontsteking van de huid of, in zeldzame gevallen, door erfelijke factoren. Een veelvoorkomende huidaandoening, pityriasis versicolor (see Pityriasis versicolor), kan ook gering pigmentverlies in delen van de huid veroorzaken.

Last full review/revision February 2003

Back to Top

Previous: Introductie

Next: Albinisme

Figures
Tables
Disclaimer