THE MERCK MANUAL MEDICAL LIBRARY: The Merck Manual of Medical Information--Home Edition
Tips for better results
In This Topic
Melasma
Back to Top

Section

Subject

Topics

Melasma

Melasma veroorzaakt donkerbruine pigmentvlekken op gebieden die aan de zon zijn blootgesteld, meestal op de wangen en het voorhoofd.

Melasma ontstaat vaak tijdens de zwangerschap (zwangerschapsmasker) en bij vrouwen die orale anticonceptie gebruiken, maar de aandoening kan bij iedereen ontstaan. De aandoening komt het meest voor in streken met een zonnig klimaat en bij mensen van Latijns-Amerikaanse of Aziatische afkomst.

Melasma geeft onregelmatige, vlekkerige, donkergekleurde gebieden die er aan beide zijden van het gezicht hetzelfde uitzien. In zeldzame gevallen verschijnt melasma op de onderarmen.

De plekken jeuken niet en zijn niet pijnlijk. Ze zijn alleen van cosmetisch belang.

De vlekken worden meestal lichter na de zwangerschap of bij het staken van orale anticonceptie. Om verergering van de aandoening te voorkomen kunnen patiënten met melasma een sunblock gebruiken op de donkere vlekken en blootstelling aan zonlicht vermijden. Crèmes met hydroquinon en vitamine-A-zuur om de huid te bleken kunnen er mede voor zorgen dat de donkere plekken lichter worden, maar het effect hiervan kan ook zeer teleurstellend zijn als die opbleking niet egaal verloopt. Men krijgt dan een bont beeld met lichte en donkere vlekken door elkaar, wat erger dan de oorspronkelijke kwaal is.

Last full review/revision February 2003

Back to Top

Previous: Vitiligo

Next: Introductie

Figures
Tables
Disclaimer