THE MERCK MANUAL MEDICAL LIBRARY: The Merck Manual of Medical Information--Home Edition
Tips for better results

Section

Subject

Topics

Pityriasis versicolor

Pityriasis versicolor (tinea versicolor) is een schimmelinfectie van de bovenste huidlaag die schilferige, licht verkleurde plekken veroorzaakt.

De infectie wordt veroorzaakt door de schimmel Malassezia furfur en komt vrij vaak voor, vooral bij jongvolwassenen. De aandoening veroorzaakt zelden pijn of jeuk, maar verhindert het bruinen van huidgebieden in de zon, waardoor plekken ontstaan die lichter van kleur zijn dan de huid eromheen. Bij mensen met van nature een donkere huidskleur kunnen lichte vlekken ontstaan. Bij mensen met een lichte huid kunnen donkere of lichte vlekken voorkomen. De kleur is afhankelijk van hoe de schimmel de melanocyten aantast, de cellen die pigment produceren. (see Introductie)

De vlekken komen vaak op de borst of rug voor en kunnen lichte schilfering vertonen. Na verloop van tijd kunnen kleine gebieden één geheel vormen.

Diagnose en behandeling

De diagnose ‘pityriasis versicolor' kan worden gesteld aan de hand van de uiterlijke verschijningsvorm. Met ultraviolet licht kan de infectie duidelijker zichtbaar worden gemaakt. Ook kan wat materiaal van het geïnfecteerde gebied worden afgeschraapt voor microscopisch onderzoek om de diagnose te bevestigen.

Er kan een schimmeldodende crème als ketoconazol worden gebruikt of terbinafine in sprayvorm. Op recept verkrijgbare shampoo met seleniumsulfide is doeltreffend als deze voor het slapengaan wordt ingewreven op de aangetaste gebieden (waaronder de hoofdhuid) en de volgende morgen weer wordt afgewassen. Deze behandeling wordt meestal drie of vier keer herhaald. De shampoo kan ook 10 dagen lang gedurende 10 minuten per dag worden aangebracht. Een op recept verkrijgbare shampoo met ketoconazol is ook doeltreffend. Deze shampoo wordt 5 minuten na het aanbrengen weer afgewassen en wordt eenmalig gebruikt of eenmaal daags gedurende 3 dagen.

Schimmeldodende geneesmiddelen voor oraal gebruik, zoals itraconazol, ketoconazol en fluconazol, worden soms gebruikt om een uitgebreide, hardnekkige infectie te behandelen. (see SchimmelinfectiesTables)

Deze geneesmiddelen kunnen echter ongewenste bijwerkingen veroorzaken. Daarom wordt meestal de voorkeur gegeven aan geneesmiddelen voor lokale toepassing.

Nadat de infectie is verdwenen, kan het vele maanden duren voordat de huid zijn normale kleur terugkrijgt. Na succesvolle behandeling keert pityriasis versicolor toch vaak terug, doordat de schimmel ook normaal op de huid aanwezig is. Daarom raden veel artsen aan om eens in de een of twee maanden een shampoo met 2,5% seleniumsulfide of een shampoo met ketoconazol te gebruiken om de infectie vroegtijdig de kop in te drukken.

Last full review/revision February 2003

Back to Top

Previous: Candidiasis

Next: Introductie

Figures
Tables
Disclaimer