THE MERCK MANUAL MEDICAL LIBRARY: The Merck Manual of Medical Information--Home Edition
Tips for better results

Section

Subject

Topics

Molluscum contagiosum

Molluscum contagiosum (bolhoedwrat of waterwrat) is een infectie van de huid met een pokvirus, die vleeskleurige of witte, gladde, doorschijnende kleine bultjes veroorzaakt.

De bultjes hebben gewoonlijk een doorsnede van enkele millimeters. In het midden bevindt zich een kratervormig deukje (een ‘delle'). Het virus dat molluscum contagiosum veroorzaakt, is besmettelijk. Het wordt verspreid door direct huidcontact en komt vaak voor bij kinderen. (see Huiduitslag)

Molluscum contagiosum in de schaamstreek wordt bij volwassenen vaak overgedragen door seksueel contact.

Molluscum contagiosum kan een willekeurig gedeelte van de huid infecteren. De bultjes veroorzaken gewoonlijk geen jeuk of pijn en worden slechts bij toeval ontdekt tijdens lichamelijk onderzoek. De bultjes kunnen echter ontstoken raken (waarbij ze op een steenpuist lijken) en hevig gaan jeuken. Deze ontstekingsreactie kan erop wijzen dat de bultjes vanzelf gaan verdwijnen.

De meeste uitgroeisels verdwijnen binnen 1 tot 2 jaar vanzelf. Ze hoeven niet te worden behandeld, tenzij ze ontsierend of onaangenaam zijn. De bultjes kunnen worden behandeld door bevriezing of door de kern met een naald of een scherpe schraper (curette) te verwijderen. Sommige artsen geven cimetidine in een hoge orale dosering of brengen trichloorazijnzuur of cantharidine aan op de molluscum (wrat). Anderen schrijven retinoïnezuur of een crème met imiquimod voor, die gedurende een aantal weken tot maanden moet worden aangebracht.

Last full review/revision February 2003

Back to Top

Previous: Wratten

Next: Introductie

Figures
Tables
Disclaimer