THE MERCK MANUAL MEDICAL LIBRARY: The Merck Manual of Medical Information--Home Edition
Tips for better results

Section

Subject

Topics

Dermatitis herpetiformis

Dermatitis herpetiformis is een auto-immuunziekte waarbij groepjes hevig jeukende, kleine blaasjes en netelroosachtige zwellingen ontstaan.

Anders dan de naam doet vermoeden, heeft dermatitis herpetiformis niets te maken met het herpesvirus. Bij mensen met dermatitis herpetiformis wordt het immuunsysteem op onduidelijke wijze geactiveerd door gluten (een eiwit) in tarwe-, rogge- en gerstproducten, waarbij het eigen immuunsysteem delen van de huid aanvalt en waardoor uitslag en jeuk ontstaan. Mensen met dermatitis herpetiformis kunnen ten gevolge van de overgevoeligheid voor gluten coeliakie krijgen. (see Coeliakie)

Bij deze mensen komen ook vaker andere auto-immuunziekten voor, zoals schildklierontsteking (thyreoïditis), systemische lupus erythematodes, sarcoïdose en diabetes. Bij mensen met dermatitis herpetiformis kan soms ook een lymfoom van de darmen ontstaan.

De kleine blaasjes ontstaan meestal langzaam en vooral op de ellebogen, knieën, billen, onderrug en rug van de hand. Soms verschijnen ze op het gezicht en de hals. Er is vaak hevige jeuk of een branderig gevoel. Ontstekingsremmers, zoals ibuprofen, kunnen de uitslag verergeren.

Diagnose en behandeling

De diagnose wordt gesteld op basis van een huidbiopsie, waarbij in het stukje huidweefsel antilichamen van bepaalde soorten en in bepaalde patronen worden aangetroffen.

De blaasjes gaan zonder behandeling niet weg. Het geneesmiddel diafenylsulfon voor oraal gebruik geeft bijna altijd binnen één tot twee dagen verlichting. Regelmatig bloedonderzoek is hierbij noodzakelijk. De behandeling met geneesmiddelen kan meestal worden gestaakt zodra de ziekte onder controle is en de patiënt minimaal zes maanden een streng glutenvrij dieet heeft gevolgd (zonder tarwe, rogge of gerst). Sommige patiënten moeten echter het geneesmiddel altijd blijven gebruiken. Meestal veroorzaakt een nieuwe blootstelling aan gluten, hoe gering ook, een nieuwe uitbraak van blaasjes. Een glutenvrij dieet kan het ontstaan van lymfoom van de darmen voorkomen.

Last full review/revision February 2003

Back to Top

Previous: Pemphigus

Next: Parapemphigus

Figures
Tables
Disclaimer