THE MERCK MANUAL MEDICAL LIBRARY: The Merck Manual of Medical Information--Home Edition
Tips for better results

Section

Subject

Topics

Allergische reacties op inspanning

Inspanningsgeïnduceerde allergische reacties treden op tijdens of na inspanning.

Inspanning wekt vaak een astma-aanval op bij patiënten die al aan astma lijden, maar sommige patiënten hebben alleen last van astma bij inspanning. Door inspanning kan astma worden opgewekt of verergerd, omdat door de snelle ademhaling de luchtwegen afkoelen en uitdrogen en de luchtwegen zich bij het weer opwarmen vernauwen. Inspanningsastma komt vaker voor als de lucht koud en droog is. De patiënt klaagt over een drukkend gevoel op de borst en kan last hebben van een piepende en moeizame ademhaling.

In zeldzame gevallen wekt zware inspanning een anafylactische reactie op. Bij sommige patiënten ontstaat deze reactie alleen als ze vóór de krachtsinspanning een bepaald voedingsmiddel eten. De ademhaling wordt moeizaam of de bloeddruk daalt, wat leidt tot duizeligheid en bewustzijnsverlies. Een anafylactische reactie kan levensbedreigend zijn.

De symptomen opgewekt door inspanning, d.w.z. astma of een anafylactische reactie, treden meestal 5 tot 10 minuten na zware inspanning op. Vaak beginnen de symptomen na beëindiging van de inspanning.

De diagnose wordt gebaseerd op de symptomen en hun verband met inspanning. Een inspanningstest kan ook helpen de diagnose te stellen. Bij deze test wordt de longfunctie gemeten voor en na inspanning op een loopband of hometrainer. (see Diagnose)

Behandeling

Bij patiënten met inspanningsastma is de behandeling erop gericht dat de patiënt zich weer kan inspannen zonder dat er symptomen optreden. Een betere lichamelijke conditie verkleint de kans op het ontstaan van symptomen tijdens inspanning. Inhaleren van een bèta-adrenergisch geneesmiddel (zoals middelen die worden gebruikt bij de behandeling van astma (see Het voorkómen van aanvallen)) ongeveer 15 minuten voor een inspannende activiteit helpt reacties te voorkomen. Cromoglicinezuur, meestal gebruikt door middel van een inhalator, kan zinvol zijn.

Mensen die al astma hebben, kunnen inspanningsastma meestal voorkomen door middelen te gebruiken die gewoonlijk voor astma worden voorgeschreven. Sommige patiënten met astma merken dat ze beter tegen inspanning bestand zijn wanneer ze geneesmiddelen tegen astma gebruiken en geleidelijk de intensiteit en de duur van de inspanning opvoeren.

Patiënten bij wie zich een inspanningsgeïnduceerde anafylactische reactie heeft voorgedaan, moeten de vorm van inspanning die de aanval veroorzaakte, vermijden. Als het eten van een bepaald voedingsmiddel voor de inspanning symptomen opwekt, moeten ze het betreffende voedingsmiddel niet voor de inspanning eten. Deze patiënten dienen altijd een injectiespuit met epinefrine (adrenaline) bij zich te dragen om in noodgevallen zichzelf mee te kunnen inspuiten. Inspanning samen met andere mensen wordt aanbevolen.

Last full review/revision February 2003

Back to Top

Previous: Fysische urticaria

Next: Netelroos en angio-oedeem

Figures
Tables
Disclaimer