THE MERCK MANUAL MEDICAL LIBRARY: The Merck Manual of Medical Information--Home Edition
Tips for better results

Section

Subject

Topics

Mijnworminfectie

Mijnworminfectie (ankylostomiasis) is een ziekte van de darmen, die tot bloedarmoede en soms huiduitslag, ademhalingsproblemen of buikpijn leidt.

Ongeveer een miljard mensen is met mijnwormen (dit zijn rondwormen) geïnfecteerd. De infectie komt het meest voor op warme, vochtige plaatsen waar de hygiëne slecht is. Twee soorten mijnworm veroorzaken infectie bij de mens: Ancylostoma duodenale, die in India, China, Japan en het Middellandse-Zeegebied voorkomt, en Necator americanus, die in de tropische gebieden van Afrika, Azië en Noord-, Midden- en Zuid-Amerika voorkomt. Necator americanus veroorzaakt soms ook infectie in het zuidelijke deel van de Verenigde Staten.

De eieren worden uitgescheiden in de ontlasting en komen na een incubatietijd van 1 tot 2 dagen uit in de aarde. De larven kruipen eruit en leven in de aarde. Wanneer de larven zich volledig hebben ontwikkeld, kunnen ze door de huid dringen. Iemand kan geïnfecteerd worden door op blote voeten over besmette grond te lopen of door erop te zitten. Als de larven zich eenmaal in het lichaam bevinden, bewegen ze zich door de lymfevaten en het bloed naar de longen. De larven kruipen in de longblaasjes, klimmen door de luchtwegen omhoog naar de keel en worden ingeslikt. Ongeveer een week nadat ze door de huid zijn gedrongen, bereiken ze de darm. Eenmaal in de darm ontwikkelen de larven zich tot de volwassen vorm. Ze hechten zich met de mond aan de binnenwand van de dunne darm, produceren stoffen die de bloedstolling tegengaan en leven van bloed uit de darmwand van de gastheer.

Symptomen en diagnose

Een jeukende, rode, licht verheven uitslag kan ontstaan op de plaats waar de larven de huid zijn binnengedrongen. De migratie van de larven door de longen kan koorts, hoesten en een piepende ademhaling veroorzaken. Volwassen wormen kunnen pijn in de bovenbuik veroorzaken wanneer ze zich voor de eerste keer aan de darm hechten. Na verloop van tijd ontstaat er bloedarmoede doordat er bloed verloren gaat en er een ijzertekort ontstaat. Bij kinderen kan langzame groei, hartfalen en gegeneraliseerd oedeem (weefselzwelling) ontstaan wanneer de resulterende bloedarmoede ernstig is.

De diagnose wordt gesteld door mijnwormeieren aan te tonen in de ontlasting. Als de ontlasting niet binnen enkele uren wordt onderzocht, kunnen de eieren uitkomen en komen de larven vrij.

Behandeling

Er wordt een oraal toe te dienen geneesmiddel als albendazol, mebendazol of pyrantelpamoaat voorgeschreven. Vanwege mogelijke bijwerkingen op de foetus kunnen deze middelen niet door zwangere vrouwen worden gebruikt. IJzersupplementen worden gegeven aan mensen met bloedarmoede.

Last full review/revision February 2003

Back to Top

Previous: Giardiasis

Next: Malaria

Figures
Tables
Disclaimer